AfectiuniParapareza spastica este o afectiune neurologica caracterizata prin paraplegie adica paralizia membrelor inferioare. Apare ca urmare a lezarii maduvei spinarii, determinand paralizia membrelor inferioare dar si tulburari sfincteriene sau de sensibilitate. Care sunt cauzele frecvente ale paraparezei spastice?
Pacientul isi pierde partial functia motorie de la nivelul picioarelor, mersul acestuia fiind dificil, cu pasii mici, tarati. Membrele inferioare sunt in extensie si adductie, ceea ce determina un mers ‘cosit’ bilateral, ce uneori se realizeaza doar pe varful picioarelor. Afectiunea poate fi spastica sau flasca. Spasticitatea fiind frecvent intalnita in compresiuni medulare, traumatisme, leconevraxite sau in afectiuni ale coloanei la persoanele mai in varsta. Cel mai frecvent apare ca urmare a unor leziuni intraspinale produse la nivelul sau sub nivelul coloanei vertebrale toracice superioare, in vreme ce paraplegiile se datoreaza lezarii neuronului motor central sau periferic. Caracteristic este deficitul neuronului motor central, care este adesea insotit de amorteala a membrului inferior, de absenta reflexelor tendinoase, de incontinenta urinara si fecala, de un tonus scazut. Cauzele producerii paraparezei spastice pot fi: traumatice, degenerative, de origine vasculara, datorate unor tumori centrale, cauzate de fenomene inflamatorii ori metabolice, generate de compresiune medulara. Aparitia paraparezelor poate fi determinata de tromboza venoasa corticala, ischemia arterei cerebrale anterioare, tromboza sinusului sagital superior si de hidrocefalia acuta. Mai rar, poate fi generata de polineuropatia acuta demielinizanta sau de miopatie.

Ce se urmareste prin recuperarea paraparezei spastice?
Obiectivele tratamentului paraparezei spastice in functie de de stadiul pacientului sunt urmatoarele: Stadiul I are in vedere prevenirea escarelor, prevenirea tromboemboliei, asigurarea respiratiei diafragmatice corecte si asigurarea drenajului bronsic. Fiind ideale posturari periodice, exercitii specifice de respiratie si diverse miscari pasive; Stadiul II vizeaza in special reeducarea pozitiei sezand, reeducarea intestinului si a vezicii urinare; Stadiul III urmareste renuntarea treptata la scaunul cu rotile si pregatirea acestuia pentru pozitia de ortostatism si mers; Stadiul IV reeducarea mersului, la inceput sustinut, iar ulterior independent.

In ce consta concret recuperarea paraparezei spastice?
Programul de recuperare este constituit prin terapia combinata (kinetoterapie, electroterapie, masaj terapeutic). Kinetoterapia vizeaza exercitii de relaxare a musculaturii spastice, de decontracturare si de mentinere a amplitudinii normale de miscare in fiecare articulatie, reeducarea cat mai devreme a pozitiei de ortostatism. Electroterapia obtine efecte analgezice, relaxante, stimulante si trofice. Masajul este recunoscut pentru efectele benefice in tratamentul leziunilor de tip neuromuscular, respectiv efecte analgetice si trofice, dar si efecte de stimulare si de decontracturare. Folosirea terapie combinate in recuperarea paraparezei spastice creste si imbunatateste eficienta acesteia, reduce spasticitatea.

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?
Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?
Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

Ce spune fondatorul centrului despre sedinta de evaluare?

"Principalul nostru obiectiv, inca de la infiintarea acestui centru de recuperare medicala este obtinerea unui randament terapeutic cat mai ridicat. Sedinta de evaluare terapeutica ne-a ajutat foarte mult in indeplinirea acestui obiectiv deoarece ii creaza fiziokinetoterapeutului posibilitatea de a se familiariza cu cazul pacientului, de a studia cu atentie actele medicale, de a stabili cele mai importante obiective terapeutice si de a alcatui un plan de tratament suficient de complex pentru a obtine eficienta terapeutica asteptata. Consilierea pacientului este un alt beneficiu major al acestei sedinte deoarece acesta va sti care sunt pasii procesului de recuperare, va sti ce sa evite pe viitor si ce ii face bine. Sedinta de evaluare este primul pas in construirea relatiei atat de necesare pacient - specialist si constituie fundatia oricarui tratament de recuperare reusit." - Serban Dragos, fondator KinetikMed


Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara programarea telefonica pentru o sedinta de evaluare terapeutica efectuata de catre unul dintre fiziokinetoterapeutii nostri. In cadrul acestei sedinte se vor efectua toate testele neuromusculare si articulare specifice, vei beneficia de consiliere de specialitate si ti se va alcatui planul de tratament individualizat.

Programare sedinta evaluare Informatii sedinta evaluare