AfectiuniOsteopenia este o conditie in care densitatea minerala osoasa este mai mica decat in mod normal. Aceasta este considerata de multi medici a fi un precursor al osteoporozei. Cu toate acestea, nu fiecare persoana diagnosticata cu osteopenie va dezvolta osteoporoza. Care sunt cauzele frecvente ale osteopeniei?
Mai precis, osteopenie este definita ca densitatea minerala osoasa scor T intre -1.0 si -2.5. Osteopenia se refera la densitatea oaselor, care este mai mica decat densitatea normala de varf, dar nu suficient de mica pentru a fi clasificata ca osteoporoza. Ca osteoporoza, osteopenia apare mai frecvent la femei in perioada postmenopauza, ca urmare a pierderii de estrogeni. Aceasta poate fi, deasemenea agravata de factorii de stil de viata, cum ar fi lipsa de exercitiu fizic, consumul in exces de alcool, fumatul sau utilizarea prelungita de medicamente glucocorticoizi. Aceasta poate fi, deasemenea, un rezultat al expunerii la radiatii. Osteopenia este o conditie osoasa caracterizata printr-o densitate scazuta a oaselor, ceea ce duce la slabirea oaselor si la un risc crescut de rupere a osului (fractura).

Osteopenia si osteoporoza sunt conditii aferente. Diferenta dintre osteopenie si osteoporoza este ca in osteopenie pierderea osoasa nu este la fel de grava ca si in osteoporoza. Asta inseamna ca cineva cu osteopenie este mult mai predispus la a-si fractura un os decat cineva cu o densitate osoasa normala, dar este mai putin predispus la fracturarea unui os decat cineva cu osteoporoza. Oasele devin in mod natural mai subtiri odata cu procesul de imbatranire, deoarece, incepand cu varsta de mijloc, celule osoase existente sunt reabsorbite de catre organism mai repede decat se face os nou. Cand se intampla acest lucru, oasele pierd minerale, greutate (masa) si structura, ceea ce le face mai slabe si creste riscul de a se rupe. Toti oamenii incep a pierde masa osoasa dupa ce ajunge la o densitate osoasa maxima la aproximativ 30 de ani. Osteopenia poate fi, deasemenea, rezultatul unea sau mai multor conditii, procese patologice sau tratamente. Femeile sunt mult mai susceptibile de a dezvolta osteoporoza si osteopenie decat barbatii. Urmatoarele lucruri pot contribui la osteopenie: tulburari sau probleme de metabolism, care nu permit organismului sa ia si sa foloseasca suficiente de vitamine si minerale; chimioterapia sau medicamentele, cum ar fi steroizii folositi pentru a trata o serie de conditii, inclusiv astmul; expunerea la radiatii. Avand istoric de familie de osteoporoza, fiind subtire, fiind de culoare alba sau asiatic, sansa limitata de activitate fizica, fumatul, consumul regulat de cola si de bautura in cantitati excesive, creste riscul de osteopenie si in cele din urma, osteoporoza. Osteopenia nu are nici un simptom. Nu observi nici o durere sau schimbare a osului cand acesta devine mai subtire, desi riscul de rupere creste.

Ce se urmareste prin recuperarea osteopeniei?
Obiectivele urmarite de recuperare in tratarea osteopeniei includ: relaxarea; corectarea posturii si aliniamentului; cresterea mobilitatii articulare; cresterea fortei musculare; cresterea antrenamentului la efort; cresterea rezistentei musculare; imbunatatirea circulatiei sanguine; schimbarea stilului de viata; dieta alimentara; imbunatatirea controlului, coordonari si echilibrului; reeducare respiratorie.

In ce consta concret recuperarea osteopeniei?
Inceperea tratamentului presupune o programare telefonica pentru o evaluare initiala facuta de catre un fizioterapeut. Acesta va va oferi consilierea necesara, va evalua starea dumneavoastra, va va stabili obiectivele programului de tratament recuperator si va elabora programul propriu-zis de exercitii fizice individuale. Tratamentul recuperator se bazeaza pe: kinetoterapie ce urmareste imbunatatirea functiei afectate prin mobilizari, tractiuni, exerciti active, active cu rezistenta, izometrice, stepper, bicicleta, exercitii la aparate, etc; electroterapie imbunatateste contractia musculara, decontractureaza musculatura si imbunatateste circulatia sangelui; laserterapia are efect rezorbtiv, grabind procesul de vindecare, hiperemiant si vasculotrofic; masajul teraputc este relaxant, tonifiant, vasodilatator, calmant si decontracturant. Aceste terapii combinate cresc randamentul tratamentului recuperator al osteopeniei si au o eficienta mai buna asupra rezultatelor obtinute.

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?
Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?
Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

Ce spune fondatorul centrului despre sedinta de evaluare?

"Principalul nostru obiectiv, inca de la infiintarea acestui centru de recuperare medicala este obtinerea unui randament terapeutic cat mai ridicat. Sedinta de evaluare terapeutica ne-a ajutat foarte mult in indeplinirea acestui obiectiv deoarece ii creaza fiziokinetoterapeutului posibilitatea de a se familiariza cu cazul pacientului, de a studia cu atentie actele medicale, de a stabili cele mai importante obiective terapeutice si de a alcatui un plan de tratament suficient de complex pentru a obtine eficienta terapeutica asteptata. Consilierea pacientului este un alt beneficiu major al acestei sedinte deoarece acesta va sti care sunt pasii procesului de recuperare, va sti ce sa evite pe viitor si ce ii face bine. Sedinta de evaluare este primul pas in construirea relatiei atat de necesare pacient - specialist si constituie fundatia oricarui tratament de recuperare reusit." - Serban Dragos, fondator KinetikMed


Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara programarea telefonica pentru o sedinta de evaluare terapeutica efectuata de catre unul dintre fiziokinetoterapeutii nostri. In cadrul acestei sedinte se vor efectua toate testele neuromusculare si articulare specifice, vei beneficia de consiliere de specialitate si ti se va alcatui planul de tratament individualizat.

Programare sedinta evaluare Informatii sedinta evaluare