AfectiuniOsteofitele mai sunt numite si ciocuri, sunt niste excrescente sau proiectii osoase care se dezvolta de-a lungul marginilor osoase. Osteofitele se formeaza adesea in locul de intalnire a oaselor, in articulatii. Ele se pot forma, deasemenea, pe oasele coloanei vertebrale. Cauza principala a osteofitelor este prejudiciul comun asociat cu osteoartrita. Care sunt cauzele frecvente ale osteofitelor?
Cel mai adesea osteofitele nu produc nici un simptom si pot merge nedetectate de ani de zile. Deciziile cu privire la tratament depinde de locul unde sunt situate ciocurile si modul in care acestea afecteaza sanatatea. Cauzele apartitiei osteofitelor includ: boala degenerativa de disc, discurile cartilaginoase dintre vertebrele adiacente incepe sa se deterioreze si isi pierd elasticitatea; osteoartrita, cartilajul din jurul articulatiilor (articulatii care se conecteaza vertebrelor) se deterioreaza; varsta, pe masura ce imbatranim, osteofitele se va dezvolta in mod natural de-a lungul coloanei vertebrale si doar un procent mic de oameni vor experimenta compresie neuronale durerose, ca urmare a acestora.

Osteofitele pot produce o mare varietate de simptome, in functie de regiunea coloanei vertebrale unde se dezvolta: la nivel cervical (gat), durere sau furnicaturi la nivelul gatului, umerilor, partii superioare a bratelor si mainilor; la nivel toracic, disconfort sau slabiciune in jurul coastelor si rinichilor; la nivel lombar, dureri de radiculare sau localizate in fese si picioare. La nivelul genunchiului, ciocurile pote face dureroasa extensia si indoirea piciorului. Cresterile osoase se pot pune in calea tendoanelor si ligamentelor care tin genunchiul si il fac sa se miste normal. La nivelul soldului, ciocurile pot face dureroasa mutarea soldului, desi s-ar putea simti durere in genunchi. In functie de plasarea lor, pot reduce amplitudinea de miscare in articulatia soldului. La umar, pot freca coiful rotatorilor si tendoanele care ajuta la controlul miscarilor umerilor. Acest lucru poate provoca umflarea (tendinita) si rupturi in manseta rotatorilor. La degete, apar niste bulgari mici si tari sub piele, ciocurile pot face articulatiile degetelor sa arata noduroase.

Ce se urmareste prin tratamentul osteofitelor?
Obiectivele urmarite de recuperare sunt urmatoarele: reducerea durerilor; mentinerea amplitudinii articulare; ameliorarea simptomelor; reducerea tumefactiei; reducerea inflamatiei; evitarea traumatismelor in articulatia afectata; purtarea de orteze speciale.

In ce consta concret recuperarea osteofitelor?
Inceperea programului recuperator vizeaza o programare telefonica initiala la cabinet, in vederea unui evaluari facute de catre un fizioterapeut. In cadrul acestei evaluari vi se vor stabili obiectivele de recuperare, se va evalua starea in care va aflati si vi se va concepe programul de exercitii pe baza obiectivelelor stabilite. Veti primi conilierea de care aveti atata nevoie si raspuns la intrebari. Recuperarea se face cu ajutorul terapiei combinate deoarece da un randament mult mai crescut decat daca s-ar folosi o singura terapie sau procedura. Kinetoterapia urmareste imbunatatire functiei afectate prin exercitii active, pasive, active cu rezistenta, gimnastica Bobath, tehnici de facilitare neuroproprioceptiva pentru mentinerea sau cresterea amplitudinii de miscare, etc. Electroterapie are efect antalgic, antiinflamator, vasculotrofic si decontracturant. Laserterapia grabeste procesul de vindecare, actioneaza asupra sursei prejudiciului si produce hiperemie. Masajul terapeutic este stimulator, decontracturant, relaxant si un foarte bun calmant. Aceste terapii aduse impreuna aduc doar beneficii recuperarii si satisfactie pacientului.

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?
Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?
Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

Ce spune fondatorul centrului despre sedinta de evaluare?

"Principalul nostru obiectiv, inca de la infiintarea acestui centru de recuperare medicala este obtinerea unui randament terapeutic cat mai ridicat. Sedinta de evaluare terapeutica ne-a ajutat foarte mult in indeplinirea acestui obiectiv deoarece ii creaza fiziokinetoterapeutului posibilitatea de a se familiariza cu cazul pacientului, de a studia cu atentie actele medicale, de a stabili cele mai importante obiective terapeutice si de a alcatui un plan de tratament suficient de complex pentru a obtine eficienta terapeutica asteptata. Consilierea pacientului este un alt beneficiu major al acestei sedinte deoarece acesta va sti care sunt pasii procesului de recuperare, va sti ce sa evite pe viitor si ce ii face bine. Sedinta de evaluare este primul pas in construirea relatiei atat de necesare pacient - specialist si constituie fundatia oricarui tratament de recuperare reusit." - Serban Dragos, fondator KinetikMed


Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara programarea telefonica pentru o sedinta de evaluare terapeutica efectuata de catre unul dintre fiziokinetoterapeutii nostri. In cadrul acestei sedinte se vor efectua toate testele neuromusculare si articulare specifice, vei beneficia de consiliere de specialitate si ti se va alcatui planul de tratament individualizat.

Programare sedinta evaluare Informatii sedinta evaluare