AfectiuniOlecranalgia este tendinita de insertie a tricepsului, durerea apare la extensia cotului, mai ales in miscarea cu contrarezistenta. Tendinita de insertie a tricepsului este o inflamatie a tendonului muscular care apare de obicei pe atasamentul tendonului tricepsului (olecran). Acest lucru este adesea insotit de microtraumatisme. Si este de multe ori rezultatul unei suprasarcini. Care sunt cauzele frecvente ale olecranalgiei?
Patologia cotului, indiferent de etiologie, determina una sau mai multe din urmatoarele situatii: redoare articulara, instabilitate articulara sau disfunctie neuromusculara. Diferitele forme de afectiuni reumatismale inflamatorii ale cotului, mai ales in cazul poliartritelor, datorita istalarii redorii articulare a tesutului conjunctiv (capsulei articulare, in mod deosebit) se instaleaza precoce si determina limitarea extensiei. Evolutia putand fi, de cele mai multe ori, spre anchiloza in semiflexie (mai ales poliartrita juvenila) cu compromiterea grava (instalarea de handicap) a unor miscari din cadrul activitatilor zilnice. Olecranalgia poate aparea din mai multe motive. Trauma, o lovitura grea la varful cotului poate provoca tendinita. Aceasta produce exces de lichid si edem. Presiunea prelungita, sprijinitul pe varful cotului pentru perioade lungi de timp, pe suprafete dure, cum ar fi un blat, o poate provoca si forma edem. De obicei, acest tip se dezvolta pe parcursul mai multor luni. Oamenii din anumite profesii sunt deosebit de vulnerabili, in special instalatorii sau tehnicienii de incalzire si de aer conditionat care trebuie sa se tarasca pe genunchi in spatii inguste si sprijiniti pe coate. Infectie, daca un prejudiciu la varful cotului rupe pielea, cum ar fi un muscatura de insecta sau punctie, bacteriile pot ajunge in interior si provoca o infectie. Infectia produce fluid, roseata, umflaturi si durere. Daca infectia merge netratata, lichidul poate ajunge la puroi. Alte afectiuni medicale, anumite conditii, cum ar fi artrita reumatoida si guta, sunt asociate cu olecranalgia. Semnele si simptomele olecranalgiei tind sa apara la punctul in care un tendonul se ataseaza de os si de obicei includ: durere adesea descrisa ca o durere surda, mai ales atunci cand se deplaseaza membrul afectat spre extensie; sensibilitate; umflatura usoara.

Ce se urmareste prin recuperarea olecranalgiei?
Obiective kinetice de tratament si recuperare a olecranalgiei sunt: combaterea durerii prin tehnici anakinetice (pozitionari si posturari in limite functionale); recastigarea mobilitatii functionale si normale prin exercitii dinamice incepand cu exercitii autopasive (exercitiile pasive sunt total contraindicate din cauza aparitiei bruste a durerii la cea mai mica amplitudine); tonizarea musculaturii pentru recastigarea fortei musculare si a stabilitatii in diferite grade de flexie si extensie.

In ce consta concret recuperarea olecranalgiei?
Tratamentul se axeaza pe kinetoterapie in general si urmareste refacerea fortei si a mobilitatii articulare prin contractii izometrice in zona scurtata, izometrie alternanta, tehnici de facilitare neuroproprioceptiva inversare lenta si inversare lenta cu opunere, initierea ritmica, relaxare opunere, exercitii active cu obiecte si rezistenta a corpului si altele. Electroterapia se face pentru a reduce durerea si procesul inflamator, laserterapia urmareste sedarea durerii si actioneaza in profunzime. Masajul terapeutic se face distal de zona afectata si are ca scop imbunatatirea circulatiei si stimularea musculaturii, este un bun relaxant. Aceste terapii aduse impreuna cresc randamentul tratamentului recuperator in olecranalgie si se numesc terapii combinate.

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?
Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?
Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

Ce spune fondatorul centrului despre sedinta de evaluare?

"Principalul nostru obiectiv, inca de la infiintarea acestui centru de recuperare medicala este obtinerea unui randament terapeutic cat mai ridicat. Sedinta de evaluare terapeutica ne-a ajutat foarte mult in indeplinirea acestui obiectiv deoarece ii creaza fiziokinetoterapeutului posibilitatea de a se familiariza cu cazul pacientului, de a studia cu atentie actele medicale, de a stabili cele mai importante obiective terapeutice si de a alcatui un plan de tratament suficient de complex pentru a obtine eficienta terapeutica asteptata. Consilierea pacientului este un alt beneficiu major al acestei sedinte deoarece acesta va sti care sunt pasii procesului de recuperare, va sti ce sa evite pe viitor si ce ii face bine. Sedinta de evaluare este primul pas in construirea relatiei atat de necesare pacient - specialist si constituie fundatia oricarui tratament de recuperare reusit." - Serban Dragos, fondator KinetikMed


Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara programarea telefonica pentru o sedinta de evaluare terapeutica efectuata de catre unul dintre fiziokinetoterapeutii nostri. In cadrul acestei sedinte se vor efectua toate testele neuromusculare si articulare specifice, vei beneficia de consiliere de specialitate si ti se va alcatui planul de tratament individualizat.

Programare sedinta evaluare Informatii sedinta evaluare