AfectiuniNevralgia sfenopalatina este un sindrom distinct de dureri de cap, mai bine cunoscute azi ca dureri de cap cluster. Cefaleea cluster este o durere de cap severa, recurenta ce afecteaza de obicei o singura parte a capului. Exista doua modele principale clinice de dureri de cap cluster: cea episodica si cea cronica. Episodica, aceasta este cel mai comun model de durere de cap cluster. Este caracterizat de 1 pana la 3 atacuri scurte de durere pe zi, in jurul ochilor, aceste atacuri fiind grupate pe o intindere de 1-2 luni, urmata de o remisiune fara durere, un respiro. Durata medie de remitere este un an. Cronica, caracterizata prin absenta unor perioade sustinute de remisie, dureri de cap cronice, ce pot incepe fara antecedente sau pot aparea mai multi ani dupa ce pacientul a experimentat un model episodic de dureri de cap cluster. Care sunt cauzele frecvente ale nevralgiei sfenopalatine?
Formele episodice si acute ale nevralgiei migrenoase se pot transforma una in alta, astfel incat sa para cel mai probabil ca ele sunt diferite, cu aspecte clinice ale aceleasi boli. Desi mecanismele care stau la baza dureri de cap cluster si migrena pot avea un grad de similitudine, durerile de cap cluster par a fi diferite si distincte de migrena. De exemplu, propranololul este eficient pentru migrena, dar nu si pentru durerile de cap cluster in timp ce litiu este benefic in sindromul de dureri de cap, dar nu in migrena. Nervii sfenopalatini isi au originea in nervul mandibular, ramurile acestora distribuindu-se la: sinusuri, orbita, nas, gingie si septul nazal. Durerile de nevralgie sfenopalatina apar la radacina nasului si iradiaza in orbita. Durerea este ca un junghi, ca o arsura si de multe ori destul de severa, care apare de-a lungul nervului deteriorat.

Cauza unui nerv deteriorat poate fi o boala cum ar fi diabetul sau scleroza multipla, cum ar fi o infectie, zona zoster sau rezultatul varstei, compresia nervului sau un traumatism. Tratamentul pentru durerea de nevralgie depinde de cauza.

Ce se urmareste prin recuperarea nevralgiei sfenopalatine?
Obiectivele recuperarii nevralgiei sfenopalatine urmaresc: reducerea durerilor; reducerea inflamatiei; corectarea pozitiilor gresite; mentinerea mobilitatii articulare; evitarea factorilor de risc; imbunatatirea circulatiei sanguine; mentinerea fortei musculare.

In ce consta concret tratamentul nevralgiei sfenopalatine?
Pentru a incepe tratamentul recuperator al nevralgiei sfenopalatine este nevoie sa va faceti o programare telefonica la cabinet pentru o evaluare initiala. Evaluarea este facuta de un fizioterapeut si acesta analizeaza situatia in care sunteti, elaboreaza programul de tratament individual si stabileste obiectivele acestui program. Va va oferi toata consilierea de care aveti nevoie. Recuperarea se face prin intermediul terapiei combinate, deoarece obtinem rezultate mult mai bune si o eficienta mai mare. Terapia combinata este bazata pe: kinetoterapie care urmareste ameliorarea durerilor si mentinerea mobilitatii articulare prin mobilizari, manipulari, exercitii izometrice, active, cu rezistenta, tehnici de facilitare, de relaxare si alte metode; electroterapia are efect decontracturant, stimulator, antalgic si antiinflamator; laserterapia grabeste vindecarea, produce in profunzime hiperemie locala si are efect sedativ; masajul terapeutic este tonifiant, miorelaxant, calmant si are un efect foarte bun vasculotrofic.

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?
Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?
Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

Ce spune fondatorul centrului despre sedinta de evaluare?

"Principalul nostru obiectiv, inca de la infiintarea acestui centru de recuperare medicala este obtinerea unui randament terapeutic cat mai ridicat. Sedinta de evaluare terapeutica ne-a ajutat foarte mult in indeplinirea acestui obiectiv deoarece ii creaza fiziokinetoterapeutului posibilitatea de a se familiariza cu cazul pacientului, de a studia cu atentie actele medicale, de a stabili cele mai importante obiective terapeutice si de a alcatui un plan de tratament suficient de complex pentru a obtine eficienta terapeutica asteptata. Consilierea pacientului este un alt beneficiu major al acestei sedinte deoarece acesta va sti care sunt pasii procesului de recuperare, va sti ce sa evite pe viitor si ce ii face bine. Sedinta de evaluare este primul pas in construirea relatiei atat de necesare pacient - specialist si constituie fundatia oricarui tratament de recuperare reusit." - Serban Dragos, fondator KinetikMed


Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara programarea telefonica pentru o sedinta de evaluare terapeutica efectuata de catre unul dintre fiziokinetoterapeutii nostri. In cadrul acestei sedinte se vor efectua toate testele neuromusculare si articulare specifice, vei beneficia de consiliere de specialitate si ti se va alcatui planul de tratament individualizat.

Programare sedinta evaluare Informatii sedinta evaluare