AfectiuniNevralgia occipitala este o afectiune neurologica in care nervii occipitali, nervii care pleaca din partea de sus a coloanei vertebrale, de la baza gatului pana la scalp, sunt inflamati sau raniti, lezati. Nevralgia occipitala poate fi confundata cu o migrena, sau alte tipuri de dureri de cap, deoarece simptomele pot fi similare. Dar nevralgia occipitala este o tulburare distincta, care necesita un diagnostic precis si care trebuie sa fie tratata in mod corespunzator. Este caracterizata prin dureri trepidante sau dureri cronice, cum ar fi electrosocurile simtite in partea superioara a gatului, in spatele capului si in spatele urechilor, de obicei pe o parte a capului. Care sunt cauzele frecvente ale nevralgiei occipitale?
Durerea de nevralgie occipitala incepe la gat si apoi se extinde in sus. Unele persoane vor experimenta, deasemenea, dureri in scalp, frunte si in spatele ochilor. Scalpul poate fi, deasemenea, sensibil la atingere si ochii deosebit de sensibili la lumina. Localizarea durerii este legata de zonele furnizate de nervii occipitali mari si mici, care merg de la zona in care coloana vertebrala intalneste gatul, pana la nivelul scalpului la partea din spate a capului. Durerea este cauzata de iritare sau lezarea nervilor, care ar putea fi rezultatul unei traume la partea din spate a capului, ciupituri a nervilor prin muschii gatului prea contractati, compresia nervului cand acesta paraseste coloana vertebrala din cauza osteoartritei, sau tumori sau alte tipuri de leziuni la nivelul gatului.

Inflamatia sau infectie localizata, guta, diabetul, inflamatia vaselor de sange (vasculita) si perioade lungi frecvente de mentinere a capului intr-o pozitie in jos si inainte sunt, deasemenea, asociate cu nevralgia occipitala. In multe cazuri, este greu de identificat cauza. Recuperare este de obicei completa dupa ce durerea a luat sfarsit si leziunile nervilor au fost reparate sau diminuate.

Ce se urmareste prin recuperarea nevralgiei occipitale?
Obiectivele recuperarii in nevralgia occipitala includ: ameliorarea durerii si a simptomelor; reducerea inflamatiei; corectarea pozitiilor vicioase; mentinerea mobilitati si flexibilitatii capului si gatului; evitarea suprasolicitarii; obtinerea relaxarii musculaturii capului si gatului.

In ce consta concret tratamentul nevralgiei occipitale?
Pentru a incepe recuperarea nevralgiei occipitale trebuie sa va faceti o programare telefonica pentru o evaluare initiala facuta de un fizioterapeut specializat. Acesta va evalua starea in care va aflati, va alcatui programul de recuperare pe baza unor obiective stabilite si veti primi toata consilierea de care aveti nevoie. Recuperarea se face prin kinetoterapie, electroterapie, laserterapie si masaj terapeutic stranse sub denumirea de terapie combinata. Aceasta are rolul de crestere a randamentului recuperarii nevralgiei occipitale si a efcientei acestei recuperari. Terapia prin miscare (kinetoterapia) are scopul de a reface sau imbunatatii defecitul motor prin mobilizari, manipulari, exercitii izometrice, active, active cu rezistenta, exercitii de mentinere a mobilitatii gatului si capului, metoda de relaxare Jacobson si altele. Electroterapia are scop antalgic, antiinflamator, miorelaxant si hiperemiant. Laserterapia imbunatateste circulatia si grabeste vindecarea tesuturilor, si eliminarea aderentelor. Masajul terapeutic are efect relaxant, decontracturant, miorelaxant, tonifiant, imbunatatind totodata si circulatia sanguina si limfatica. Aceste terapii combinate aduc doar beneficii si scurteaza durata recuperarii.

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?
Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?
Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

Ce spune fondatorul centrului despre sedinta de evaluare?

"Principalul nostru obiectiv, inca de la infiintarea acestui centru de recuperare medicala este obtinerea unui randament terapeutic cat mai ridicat. Sedinta de evaluare terapeutica ne-a ajutat foarte mult in indeplinirea acestui obiectiv deoarece ii creaza fiziokinetoterapeutului posibilitatea de a se familiariza cu cazul pacientului, de a studia cu atentie actele medicale, de a stabili cele mai importante obiective terapeutice si de a alcatui un plan de tratament suficient de complex pentru a obtine eficienta terapeutica asteptata. Consilierea pacientului este un alt beneficiu major al acestei sedinte deoarece acesta va sti care sunt pasii procesului de recuperare, va sti ce sa evite pe viitor si ce ii face bine. Sedinta de evaluare este primul pas in construirea relatiei atat de necesare pacient - specialist si constituie fundatia oricarui tratament de recuperare reusit." - Serban Dragos, fondator KinetikMed


Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara programarea telefonica pentru o sedinta de evaluare terapeutica efectuata de catre unul dintre fiziokinetoterapeutii nostri. In cadrul acestei sedinte se vor efectua toate testele neuromusculare si articulare specifice, vei beneficia de consiliere de specialitate si ti se va alcatui planul de tratament individualizat.

Programare sedinta evaluare Informatii sedinta evaluare