AfectiuniNevralgia nervului facial este reprezentata prin dureri puternice, ce apar brusc si sunt localizate la nivelul urechii. Fibrele senzitive ale nervului facial ce inerveaza cele doua treimi anterioare ale limbii, palatul moale, faringele adiacent si meatul auditiv extern. Este o afectiune rara si este mai frecventa la tineri. Acest tip de nevralgie este caracterizat prin dureri puternice, care apar brusc si sunt localizate la nivelul urechii. Durerile de nerv facial pot fi cauzate de orice, de la o infectie la leziuni ale nervilor din fata. Care sunt cauzele frecvente ale nevralgiei de nerv facial?
Cauzele comune pentru durerile faciale includ: infectii orale; ulcere (rani deschise); abces; durere de cap; leziuni sau traumatisme faciale; dureri de dinti. Cauzele mai grave pentru dureri de nerv facial includ: herpes zoster (zona zoster); migrena; sinuzita (infectie a sinusurilor); tulburari nervoase. Durerile faciale sunt adesea descrise ca crampe sau junghiuri dureroase. Durerea de la alte zone din corp poate radia sau extinde la nivelul fetei, cum ar fi durere in urechi sau cap. Pacientii descriu atacul ca o senzatie de "intepaturi", care se transforma intr-o durere tip arsura sau lovitura sau ca un soc electric care ar putea dura cateva secunde sau minute. In unele cazuri de dureri extreme, pacientii au ajuns chiar la sinucidere.

Activitatiile de zi cu zi pot declansa un episod de durere. Unii pacienti sunt sensibili in anumite zone ale fetei, numite zone de declansare, care, atunci cand sunt atinse aceste zone cauzeaza un atac de durere. Aceste zone sunt de obicei aproape de nas, buze, ochi, urechi sau in interiorul gurii. Prin urmare, unii pacienti evita sa vorbeasca, sa manance, sa se sarute sau sa bea. Alte activitati, cum ar fi rasul sau spalatul pe dinti, pot declansa, deasemenea, durere.

Ce se urmareste prin recuperarea nevralgiei de nerv facial?
Obiectivele recuperarii nevralgiei de nerv facial sunt: ameliorarea durerilor; reducerea inflamatiei; mentinerea mobilitatii articulare; corectarea pozitiilor vicioase; evitarea traumatismelor sau leziunilor.

In ce consta concret tratamentul nevralgiei de nerv facial?
Inceperea tratamentului de recuperare consta intr-o programare telefonica la cabinetul nostru de kinetoterapie pentru o evaluare initiala individuala. Aceasta are ca scop evaluarea starii dumneavoastara, stabilirea obiectivelor de tratament si alcatuirea programului individual de exercitii pe baza obiectivelor stabilite. Aceasta evaluare este facuta de actre un fizioterapeut, acesta va va oferi toata consilierea necesara. Recuperarea se axeaza pe terapia combinata pentru ca doar asa crestem randamentul recuperarii si obtinem beneficii maxime. Kinetoterapia urmareste ameliorarea simptomelor si recuperarea deficitului prin mobilizari, manipulari, exercitii izometrice, de mentinere a mobilitatii, tehnici facilitatorii, exercitii de relaxare, etc. Laserterapia are efect sedativ si regenerator, electroterapia reduce durerea si inflamatia, relaxeaza si stimuleaza musculatura. Masajul terapeutic este un foarte bun decontracturant, relaxant, calmant si tonifiant al tesuturilor.

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?
Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?
Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

Ce spune fondatorul centrului despre sedinta de evaluare?

"Principalul nostru obiectiv, inca de la infiintarea acestui centru de recuperare medicala este obtinerea unui randament terapeutic cat mai ridicat. Sedinta de evaluare terapeutica ne-a ajutat foarte mult in indeplinirea acestui obiectiv deoarece ii creaza fiziokinetoterapeutului posibilitatea de a se familiariza cu cazul pacientului, de a studia cu atentie actele medicale, de a stabili cele mai importante obiective terapeutice si de a alcatui un plan de tratament suficient de complex pentru a obtine eficienta terapeutica asteptata. Consilierea pacientului este un alt beneficiu major al acestei sedinte deoarece acesta va sti care sunt pasii procesului de recuperare, va sti ce sa evite pe viitor si ce ii face bine. Sedinta de evaluare este primul pas in construirea relatiei atat de necesare pacient - specialist si constituie fundatia oricarui tratament de recuperare reusit." - Serban Dragos, fondator KinetikMed


Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara programarea telefonica pentru o sedinta de evaluare terapeutica efectuata de catre unul dintre fiziokinetoterapeutii nostri. In cadrul acestei sedinte se vor efectua toate testele neuromusculare si articulare specifice, vei beneficia de consiliere de specialitate si ti se va alcatui planul de tratament individualizat.

Programare sedinta evaluare Informatii sedinta evaluare