AfectiuniNevralgia Arnold sau occipitala este o afectiune neurologica in care nervii occipitali, nervii care pleaca din partea superioara a coloanei vertebrale de la baza gatului si se imprastie pe toata suprafata scalpului, sunt inflamati sau raniti. Nevralgia occipitala poate fi confundata cu o migrena, sau alte tipuri de dureri de cap, deoarece simptomele pot fi similare. Care sunt cauzele frecvente ale nevralgiei Arnold?
Nevralgia occipitala este o tulburare distincta, care necesita un diagnostic precis si sa fie tratata in mod corespunzator. Cea mai mare senzatie este in spate si in partea superioara a capului, aceasta este transmisa la creier prin cei doi nervii occipitali mari. Exista un nerv pe fiecare parte a capului. Iesind dintre oasele coloanei vertebrale de la gat in sus, cei doi nervi occipitali isi fac drum prin muschii din spatele capului si prin scalp. Ei ajung, uneori, aproape in fata pe frunte, dar nu acopera fata sau zona din apropierea urechilor, alti nervi acopera aceste regiuni. Iritarea unuia dintre acesti nervi oriunde de-a lungul cursului lor poate provoca un soc electric, amorteala, furnicaturi, durere foarte asemanatoare cu cea a nevralgiei de trigemen, numai cu simptome situate pe o parte a scalpului, mai degraba decat in fata. Uneori, durerea poate parea ca a trage inainte ("radiaza") catre un ochi. La unii pacienti scalpul devine extrem de sensibil chiar si la cea mai usoara atingere, face ca spalarea parului sau culcatul pe o perna sa fie aproape imposibil. La alti pacienti poate exista amorteala in zona afectata. Regiunea in care nervii intra in scalp poate fi extrem de sensibila. Nevralgia Arnold este un sindrom de durere de cap, care poate fi: primara sau secundara. Durerile de cap secundare sunt asociate cu o boala de baza care poate include tumori, traumatisme, infectii, boala sistemica sau hemoragie. Desi oricare din urmatoarele pot fi cauze ale nevralgiei occipitale, multe cazuri pot fi atribuite tensiunii cronice a gatului sau au origine necunoscuta: osteoartrita coloanei cervicale superioare; traumatisme mari sau mici ale nervilor occipitali; compresie a nervilor mari sau C2 si radacinile nervoase de la C3, schimbari degenerative ale coloanei cervicale; leziuni ale discurilor vertebrale; tumori care afecteaza radacinile nervoase C2 si C3; guta; diabet; inflamatia vaselor de sange; infectii. Nevralgia occipitala poate provoca dureri foarte intense, care se simte ca un junghi, soc electric ascutit in partea din spate a capului si gatului. Alte simptome ale nevralgiei occipitale pot include: dureri, senzatie de arsura si durere pulsatila care de obicei incepe la baza capului si radiaza pe scalp; durere pe una sau pe ambele parti ale capului; durerea in spatele ochiului; sensibilitate la lumina; scalp sensibil; durere la baza gatului la deplsare.

Ce se urmareste prin recuperarea nevralgiei Arnold?
Obiectivele de recuperare urmarite in nevralgie sunt: reducerea durerilor; reducerea inflamatiei; inlaturarea contracturii capului, gatului si a musculaturii paravertebrale; mentinerea mobilitatii gatului si a coloanei cervicale; corectarea pozitiilor vicioase ale coloanei si capului; mentinerea controlului, coordonarii si echilibrului; cresterea fortei musculaturii gatului, spatelui si coloani vertebrale.

In ce consta concret recuperarea nevralgiei Arnold?
Noi ne axam pe terapia combinata adica pe kinetoterapie, electroterapie, laserterapie si masaj terapeutic deoarece efectele obtinute sunt mai bune. Tratamentul kinetoterapeutic urmareste combaterea durerii prin exercitii de mobilizari, tractiuni, exercitii pasive, active, active cu rezistenta, exercitii de relaxare musculara, exercitii de tonifiere si de mentinere a mobilitatii. Electroterapia cu efectele sale miorelaxant, analgezic, trofic, excitomotor si laserterapia cu efecte antiinflamatoare, antialgice, miorelaxante si antiedematoase. Masajul terapeutic pentru calmarea durerii de la nivelul coloanei vertebrale, relaxarea musculaturii spatelui permite mobilizari mai eficiente ale articulatiilor coloanei, imbunatatirea circulatiei locale manifestate prin inrosirea si incalzirea pielii la nivelul la care se efectueaza masajul.

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?
Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?
Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

Ce spune fondatorul centrului despre sedinta de evaluare?

"Principalul nostru obiectiv, inca de la infiintarea acestui centru de recuperare medicala este obtinerea unui randament terapeutic cat mai ridicat. Sedinta de evaluare terapeutica ne-a ajutat foarte mult in indeplinirea acestui obiectiv deoarece ii creaza fiziokinetoterapeutului posibilitatea de a se familiariza cu cazul pacientului, de a studia cu atentie actele medicale, de a stabili cele mai importante obiective terapeutice si de a alcatui un plan de tratament suficient de complex pentru a obtine eficienta terapeutica asteptata. Consilierea pacientului este un alt beneficiu major al acestei sedinte deoarece acesta va sti care sunt pasii procesului de recuperare, va sti ce sa evite pe viitor si ce ii face bine. Sedinta de evaluare este primul pas in construirea relatiei atat de necesare pacient - specialist si constituie fundatia oricarui tratament de recuperare reusit." - Serban Dragos, fondator KinetikMed


Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara programarea telefonica pentru o sedinta de evaluare terapeutica efectuata de catre unul dintre fiziokinetoterapeutii nostri. In cadrul acestei sedinte se vor efectua toate testele neuromusculare si articulare specifice, vei beneficia de consiliere de specialitate si ti se va alcatui planul de tratament individualizat.

Programare sedinta evaluare Informatii sedinta evaluare