AfectiuniNeuropatia este un termen care se refera la boli generale sau defectiuni ale nervilor. Nervii din orice locatie a organismului pot fi deteriorati de un prejudiciu sau boala. Neuropatia este adesea clasificata in functie de tipurile sau locatia nervilor care sunt afectati. Neuropatia poate fi, de asemenea, clasificate in functie de boala care cauzeaza aceasta, de exemplu, neuropatia impotriva efectelor diabetului se numeste neuropatie diabetica. Care sunt cauzele frecvente ale neuropatiei?
Sistemul nervos periferic conecteaza nervii din creier si maduva spinarii (sistemul nervos central) la restul corpului, inclusiv manile, picioarele, organele interne, gura si feta. Treaba nervilor este de a transmite semnale despre senzatiile fizice inapoi la creier. Neuropatia periferica este o tulburare care apare atunci cand acesti nervi se defecteaza, deoarece sunt deteriorati, compresati sau distrusi. Acest lucru intrerupe functionarea normala a nervilor. S-ar putea trimite semnale de durere atunci cand nu exista nimic care provoaca durere, sau s-ar putea sa nu trimita un semnal de durere, chiar daca se intampla ceva rau. Acest lucru poate fi cauzat de leziune, boala sistemica, infectie sau poate fi asociat cu o tulburare mostenita.

Exista trei tipuri de nervi periferici: nervi senzitivi, care se conecteaza la piele; nervi motori, care se conecteaza la muschii; nervi vegetativi, care se conecteaza la organele interne. Neuropatia periferica poate afecta un grup nervos sau toate cele trei. Simptomele de neuropatiei periferice includ: furnicaturi in maini sau picioare; sentimentul ca poarti o manusa sau ciorap strans; dureri ascutite, junghi; amorteala in maini sau picioare; slabiciune, senzatie de greutate in maini si picioare; scaparea lucrurilor din maini; o senzatie socanta; subtierea pielii; scaderea tensiunii arteriale; disfunctie sexuala la barbati; constipatie; dificultati de digestie; diaree; transpiratie excesiva.

Ce se urmareste prin tratarea neuropatiei?
Obiectivele recuperarii neuropatiei includ: ameliorarea durerii si a inflamatiei; ameliorarea simptomelor; mentinerea mobilitatii articulare; mentinerea fortei musculare; reeducarea sensibilitatii; corectarea pozitiilor vicioase.

In ce consta concret tratamentul pentru neuropatie?
Ca sa incepeti tratamentul recuperator trebuie sa va faceti o programare telefonica pentru o evaluare initiala individuala facuta de catre un cadru specializat, adica un fizioterapeut. Acesta evalueaza starea in care va aflati, stabileste obiectivele recuperarii si concepe programul de tratament. Veti primi toata consilierea de care aveti nevoie si raspuns la intrebarile pe care le aveti. Recuperarea se axeaza pe terapie combinata datorita cresterii randamentului rezultatelor. Terapia prin miscare (kinetoterapia) vizeaza imbunatatire functiei afectate prin mobilizari, manipulari, exercitii pasive, active, de reeducare a sensibilitatii, exercitii pentru mobilitate, exercitii izometrce, tehnici de facilitare neuroproprioceptiva. Electroterapia urmareste calmarea durerilor, a inflamatiei si stimularea musculaturii. Laserterapia este sedativa si grabeste procesul de regenerare si vindecare. Masajul terapeutiv este un foarte bun relaxant, decontracturant, calmant, hiperemiant si vasculotrofic.

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?
Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?
Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

Ce spune fondatorul centrului despre sedinta de evaluare?

"Principalul nostru obiectiv, inca de la infiintarea acestui centru de recuperare medicala este obtinerea unui randament terapeutic cat mai ridicat. Sedinta de evaluare terapeutica ne-a ajutat foarte mult in indeplinirea acestui obiectiv deoarece ii creaza fiziokinetoterapeutului posibilitatea de a se familiariza cu cazul pacientului, de a studia cu atentie actele medicale, de a stabili cele mai importante obiective terapeutice si de a alcatui un plan de tratament suficient de complex pentru a obtine eficienta terapeutica asteptata. Consilierea pacientului este un alt beneficiu major al acestei sedinte deoarece acesta va sti care sunt pasii procesului de recuperare, va sti ce sa evite pe viitor si ce ii face bine. Sedinta de evaluare este primul pas in construirea relatiei atat de necesare pacient - specialist si constituie fundatia oricarui tratament de recuperare reusit." - Serban Dragos, fondator KinetikMed


Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara programarea telefonica pentru o sedinta de evaluare terapeutica efectuata de catre unul dintre fiziokinetoterapeutii nostri. In cadrul acestei sedinte se vor efectua toate testele neuromusculare si articulare specifice, vei beneficia de consiliere de specialitate si ti se va alcatui planul de tratament individualizat.

Programare sedinta evaluare Informatii sedinta evaluare