AfectiuniNecroza avasculara a capului femural este un proces patologic care rezulta din intreruperea alimentarii cu sange a osului (capului femural). Necroza d cap femural este prost inteleasa, dar acest proces este calea comuna finala a factorilor traumatici sau netraumatici care compromit circulatia sanguina deja precara a capului femural. Care sunt cauzele frecvente ale necrozei de cap femural?
Ischemia (suprimarea fluxului de sange) capului femural rezulta din moartea maduvei si osteocitelor, de obicei, rezultand prabusirea segmentului necrotic. Este o cauza din ce in ce mai comuna de handicap musculo-scheletic, si reprezinta o provocare majora de diagnostic si terapie. Cu toate ca pacientii sunt initial asimptomatici, necroza avasculara a capului femural progreseaza, de obicei, la distrugerea articulatiei, care necesita inlocuirea totala a soldului, de obicei, inainte de a cincea decada. Colapsul de cap femural apare de obicei in termen de 2 ani de la dezvoltarea de durerilor de sold. Simptome. In stadiile incipiente de oamenii pot sa nu aiba nici un simptom. Pe masura ce boala progreseaza, cei mai multi experimenteaza dureri articulare. La inceput, durerea apare numai atunci cand puneti greutate pe articulatia afectata. Mai tarziu, apare chiar si atunci cand va odihniti. Durere, de obicei, se dezvolta treptat si poate fi usoara sau severa. Daca necroza de cap femural progreseaza si osul din jurul articulatiei se necrozeaza, durerea se poate dezvolta sau creste in mod dramatic.

Durerea poate fi suficient de severe pentru a limita amplitudinea de miscare in articulatia afectata. In unele cazuri, in special cele care implica soldul, dezactivarea poate dezvolta osteoartrita. Perioada dintre primele simptome si pierderea functiei articulare este diferita pentru fiecare persoana, dar aceasta variaza de obicei de la cateva luni la mai mult de un an. Traumatismul este cea mai frecventa cauza a necrozei de cap femural. Cu toate acestea, necroza este frecvent bilaterala si apare la persoanele mai tinere. Alte cauze includ: medicamentatie steroida; abuzul de alcool; leziuni. Alti factori de risc includ: radioterapia, chimioterapia si transplantul de organe (in special transplant de rinichi). Deasemenea, necroza de cap femural este asociata cu un numar de afectiuni medicale, inclusiv cancer, lupus eritematos sistemic, tulburari sanguine cum ar fi anemia falciforma, infectia cu HIV, boala Gaucher, boala Caisson, guta, vasculita, osteoartrita si osteoporoza.

Ce se urmareste prin recuperarea necrozei de cap femural?
Obiectivele recuperarii necrozei de cap femural includ: imbunatatirea circulatiei sanguine de la nivelul capului femural si al soldului; evitarea factorilor de risc; reducerea durerilor; reducerea inflamatiei; cresterea fortei musculare a membrelor inferioare; imbunatatirea mobilitatii articulare a membrelor inferioare; reeducarea mersului; reeducarea echilibrului; obtinerea stabilitatii statice si dinamice; prevenirea degradarii capului femural si a articulatiei; ameliorarea calitatii vietii pacientului.

In ce consta concret recuperarea necrozei de cap femural?
Pentru a incepe programul de tratament recuperator este necesara o progrmare telefonica pentru o evaluare initiala ce este facuta de catre un fizioterapeut saecializat. Aceasta evaluare are drept scop analizarea situatiei in care va aflati, stabilirea obiectuivelor de recuperare si elaborarea programului individual de tratament. Veti primi toata consilierea de care aveti nevoie din partea fizioterapeutului. Tratamentul se axeaza pe tarapia combinata deoarece randamentul tratamentului este mult mai bun, decat daca s-ar folosi o singura terapie. Terapia combinata creste eficienta recuperarii necrozei de cap femural. Kinetoterapia urmareste imbunatatirea circulatie sanguine a capului femural prin mobilizari, manipulari, exercitii active, active cu rezistenta usoara, de tonifiere a musculaturii membtului inferior, de relaxare, diagonalele Kabbat, exercitii de pompa musculara; gimnastica Burger si altele. Electroterapia reduce durerea si inflamatia, tonifiaza si stimuleaza musculatura. Laserterapia imbunatateste circulatia sanguina din produnzime, ajuta resorbtia si grabeste vindcarea tesuturilor afectate. Masajul terapeutic este tonifiant, calmant, relaxant, un bun vasodilatator si vasculotrofic, stimuleaza si decontractureaza musculatura.

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?
Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?
Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

Ce spune fondatorul centrului despre sedinta de evaluare?

"Principalul nostru obiectiv, inca de la infiintarea acestui centru de recuperare medicala este obtinerea unui randament terapeutic cat mai ridicat. Sedinta de evaluare terapeutica ne-a ajutat foarte mult in indeplinirea acestui obiectiv deoarece ii creaza fiziokinetoterapeutului posibilitatea de a se familiariza cu cazul pacientului, de a studia cu atentie actele medicale, de a stabili cele mai importante obiective terapeutice si de a alcatui un plan de tratament suficient de complex pentru a obtine eficienta terapeutica asteptata. Consilierea pacientului este un alt beneficiu major al acestei sedinte deoarece acesta va sti care sunt pasii procesului de recuperare, va sti ce sa evite pe viitor si ce ii face bine. Sedinta de evaluare este primul pas in construirea relatiei atat de necesare pacient - specialist si constituie fundatia oricarui tratament de recuperare reusit." - Serban Dragos, fondator KinetikMed


Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara programarea telefonica pentru o sedinta de evaluare terapeutica efectuata de catre unul dintre fiziokinetoterapeutii nostri. In cadrul acestei sedinte se vor efectua toate testele neuromusculare si articulare specifice, vei beneficia de consiliere de specialitate si ti se va alcatui planul de tratament individualizat.

Programare sedinta evaluare Informatii sedinta evaluare