AfectiuniO migrena este o durere de cap severa, dureroasa, care pot fi precedata sau insotita de semne de avertizare senzoriale, cum ar fi: flash-uri de lumina, ameteala, furnicaturi la nivelul bratelor si picioarelor, greata, varsaturi si cresterea sensibilitatii la lumina si sunet. Aceste simptome sunt agravate la efortul fizic sau determina oprirea efortului fizic. Care sunt cauzele frecvente ale migrenei?
Migrena este o suferinta cronica ce poate aparea o data sau de doua ori pe an sau de mai multe ori pe luna. Atacurile de migrena pot provoca dureri semnificative care tin de la cateva ore la zile. Ele pot fi atat de grave incat tot ce poti gandi este sa gasesti un loc intunecat, linistit, in care sa te intinzi si sa dormi. Durerile de cap incep de multe ori in copilarie, adolescenta sau la maturitate timpurie. Cu o zi sau doua inainte de o migrena este posibil sa observati schimbari subtile care semnifica o migrena inclusiv: constipatie; depresie; pofta alimentara; hiperactivitate; iritabilitate; contractura musculara la nivelul gatului; cascat incontrolabil. Migrenele pot fi cauzate de: schimbarile din trunchiul cerebral si interactiunile sale cu nervul trigemen, o cale majora de durere; dezechilibre in substantele chimice din creier - inclusiv serotonina, care ajuta la reglarea dureri in sistemul nervos. Mecanismul normal al producerii durerii nu este inca cunoscut dar exista modificari vasculare (reducere a fluxiuli cerebral ce incepe in cortexul occipital) si modificari neuronale (cu originea la nivelul nervul trigemen). Cauza cea mai probabila este un amestec de factori genetici si de mediu. Variantele migrenei sunt: migrena comuna si migena cu aura (fenomene vizuale care apar la ambii ochi: pete negre, gri, tremorul imaginii, flashuri, lini colorate si fenomene senzitive: ace, intepaturi, amorteli). Evolutia persoanelor cu migrena este variabila, majoritatea au perioade cu dureri mai frecvente si perioade cu dureri mai rare. La majoritatea persoanelor in timp atacurile devin din ce in ce mai rare.

Ce se urmareste prin recuperarea migrenei?
Obiectivele principale urmarite de recuparare in migrena sunt: prevenirea si reducerea durerii; imbunatatirea circulatiei sanguine de la nivelul capului; evitarea posturilor gresite; cresterea fortei si rezistentei musculare a intregului corp; reeducare respiratorie, invatarea deprinderii de a respira corect; respectarea programului de odihna; imbunatatirea calitatii vietii.

In ce consta concret recuperarea migrenei?
Noi aducem sub aceeasi umbrela mai multe terapii (electroterapia, kinetoterapia, msajul terapeutic) cu numele de terapie combinata datorita efectelor benefice ale acesteia. Kinetoterapia este o terapie prin miscare, ea se bazeaza pe exercitii fizice de: relaxare, crestere a fortei si rezistentei musculare, etc.. Ele imbunatatesc circulatia sanguina si aportul de oxigen si nutrenti adusi tesuturilor. Se fac exercitii de mobilizari, manipulari, izometrie, active cu rezistenta, bicicleta, stepper, s.a.. Electroterapie stimuleaza musculatura si reduce durerea, masajul este sedativ relaxant, reduce durerea, da o stare de bine si confort. Toate aceste terapii cresc mult randamentul tratamentului impotriva migrenelor si aduc benefici ce raman o buna bucata de timp. Daca vrei sa scapi de migrene alege sa fi sanatos, sa ai o viata activa si sa lupti impotriva lor fara medicamente ci cu terapia combinata.

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?
Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?
Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

Ce spune fondatorul centrului despre sedinta de evaluare?

"Principalul nostru obiectiv, inca de la infiintarea acestui centru de recuperare medicala este obtinerea unui randament terapeutic cat mai ridicat. Sedinta de evaluare terapeutica ne-a ajutat foarte mult in indeplinirea acestui obiectiv deoarece ii creaza fiziokinetoterapeutului posibilitatea de a se familiariza cu cazul pacientului, de a studia cu atentie actele medicale, de a stabili cele mai importante obiective terapeutice si de a alcatui un plan de tratament suficient de complex pentru a obtine eficienta terapeutica asteptata. Consilierea pacientului este un alt beneficiu major al acestei sedinte deoarece acesta va sti care sunt pasii procesului de recuperare, va sti ce sa evite pe viitor si ce ii face bine. Sedinta de evaluare este primul pas in construirea relatiei atat de necesare pacient - specialist si constituie fundatia oricarui tratament de recuperare reusit." - Serban Dragos, fondator KinetikMed


Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara programarea telefonica pentru o sedinta de evaluare terapeutica efectuata de catre unul dintre fiziokinetoterapeutii nostri. In cadrul acestei sedinte se vor efectua toate testele neuromusculare si articulare specifice, vei beneficia de consiliere de specialitate si ti se va alcatui planul de tratament individualizat.

Programare sedinta evaluare Informatii sedinta evaluare