AfectiuniInsuficienta circulatorie cerebrala reprezinta diminuarea fluxului sangvin catre creier. Si este cauzata de ingustarea temporara sau permanenta a arterelor din partea posterioara a encefalului. Acestea cuprind: creierul mare, pedunculii cerebrali si bulbul rahidian (formatiunea ce face legatura dintre maduva spinarii si creier). Care sunt cauzele frecvente ale insuficientei circulatorii cerebrale?
Circulatia cerebrala se refera la sangele care curge sau circula in creier. Aceasta circulatie este vital de importanta pentru functionarea sanatoasa a creierului. Creierul nostru necesita schimbul de oxigen si substante nutritive pentru a functiona corespunzator. In timpul circulatiei cerebrale, vasele de sange transporta oxigen si glucoza pentru diverse zone din creier. Cand aceasta circulatie este afectata, pot aparea multe conditii si handicapuri legate de functiile neurologice ale creierului. Desi creierul are o greutate mica in comparartie cu corpul, este nevoie de multa energie pentru a functiona. Creierul foloseste 14% din debitul cardiac de repaus al inimii pentru a primi oxigen si glucoza de care are nevoie. Cand circulatia cerebrala este afectata, oxigenul si glucoza nu mai ajung la creier. Aceasta poate cauza probleme neurologice. Cele mai comune conditii care pot rezulta dintr-o depreciere circulatorie sunt: accidentul vascular cerebral, atunci cand un cheag de sange blocheaza fluxul sanguin in artera craniana, un infarct, tesutul cerebral din zona poate muri, afectand functia creierului; hemoragie cerebrala sau sangerare interna in cavitatea craniana, aceasta poate pune presiune pe cavitatea craniana si poate cauza o pierdere a constientei; hipoxie, are loc atunci cand o cantitate insuficienta de oxigen este primita intr-o zona a creierului, acest lucru poate fi din cauza altitudinii mari, a unei boli pulmonare, sau anemiei, poate da coma si moarte; edem, umflare ca urmare a unei cresteri de apa in cavitatea craniana, aceasta crestere poate provoca presiuni asupra creierului, aceasta presiune poate zdrobi in cele din urma unele structuri si poate produce leziuni ale creierului in cazul in care nu se intervine la timp. Oricine la orice varsta poate experimenta probleme cu circulatia cerebrala, pacientii cu risc mai mare pentru producerea acestor conditii sunt cei cu: hipertensiune arteriala; supraponderalii; fumatorii si consumatorii de alcool; boli de inima sau ateroscleroza (rigidizarea arterelor); diabet zaharat; nivelul ridicat de colesterol; istoric familial de boala cardiaca.

Ce se urmareste prin recuperarea insuficientei circulatorii cerebrale?
Obiectivele urmarite pentru recuperarea insuficientei circulatorii cerebrale sunt urmatoarele: imbunatatirea si mentinerea fluxului sanguin spre creier; reducerea contracturilor capului, gatului si ale coloanei vertebrale; corectarea pozitiilor vicioase ale coloanei, capului si gatului; imbunatatirea circulatiei sanguine a intregului organism; obtinere relaxarii generale; reeducare respiratorie in vederea imbunatatirii schimbului de oxigen; cresterea fortei musculaturii gatului, capului si coloanei vertebrale; schimbarea stilului de viata dintr-unul pasiv intr-unul activ.

In ce consta concret recuperarea insuficientei circulatorii cerebrale?
Pentru a creste randamentul sedintelor de recuperare folosim terapia combinata. Aceasta este compusa din kinetoterapie, electroterapie, masaj terapeutic si laserterapie. Kinetoterapia urmareste imbunatatirea fluxului sanguin al creierului prin exercitii analitice cu efect circulator sub forma miscarilor membrelor superioare si inferioare, tehnici de facilitare neuroproprioceptiva, diagonalele Kabbat, gimanastica respiratorie, exercitii de relaxare generala. Masajul terapeutic imbunatateste circulatia locala si este un bun relaxant. Laserterapia actioneaza in profunzime imbunatatind nutritia tesuturilor, electroterapia are efect antalgic, decontracturamt, miorelaxant, de stimulare a musculaturii.

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?
Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?
Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

Ce spune fondatorul centrului despre sedinta de evaluare?

"Principalul nostru obiectiv, inca de la infiintarea acestui centru de recuperare medicala este obtinerea unui randament terapeutic cat mai ridicat. Sedinta de evaluare terapeutica ne-a ajutat foarte mult in indeplinirea acestui obiectiv deoarece ii creaza fiziokinetoterapeutului posibilitatea de a se familiariza cu cazul pacientului, de a studia cu atentie actele medicale, de a stabili cele mai importante obiective terapeutice si de a alcatui un plan de tratament suficient de complex pentru a obtine eficienta terapeutica asteptata. Consilierea pacientului este un alt beneficiu major al acestei sedinte deoarece acesta va sti care sunt pasii procesului de recuperare, va sti ce sa evite pe viitor si ce ii face bine. Sedinta de evaluare este primul pas in construirea relatiei atat de necesare pacient - specialist si constituie fundatia oricarui tratament de recuperare reusit." - Serban Dragos, fondator KinetikMed


Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara programarea telefonica pentru o sedinta de evaluare terapeutica efectuata de catre unul dintre fiziokinetoterapeutii nostri. In cadrul acestei sedinte se vor efectua toate testele neuromusculare si articulare specifice, vei beneficia de consiliere de specialitate si ti se va alcatui planul de tratament individualizat.

Programare sedinta evaluare Informatii sedinta evaluare