AfectiuniIn mod normal, sangele este pompat ritmic in artere de catre inima, care dezvolta o anumita presiune pentru a reusi sa trimita sangele in tot arborele arterial si de aici la toate organele. Aceasta presiune de pompare se poate masura si se numeste presiune sistolica. In momentul urmator, ventriculul stang se relaxeaza si primeste o noua cantitate de sange iar in artere se mentine o presiune mai mica, numita presiune diastolica. Care sunt cauzele frecvente ale hipertensiunii arteriale?
Valorile normale ale tensiunii arteriale sunt < 140/90 mmHg si < 130/80 mmHg la cei cu diabet si risc cardiovascular crescut. O forma particulara de hipertensiune arteriala este cea declansata la femei in timpul sarcinii, necesitand o atentie speciala. Valorile crescute ale tensiunii arteriale exercita doua mari efecte negative asupra organismului uman: imbatranirea vaselor de sange si suprasolicitarea inimii. Riscul de aparitie a insuficientei cardiace este de 6 ori mai mare la pacientii cu hipertensiune arteriala, in absenta tratamentului. Riscul de accident vascular cerebral, atac de cord, insuficienta cardiaca, moarte subita sau boala renala cronica este foarte mare in prezenta unei hipertensiuni arteriale netratate corespunzator. De multe ori, cresterea tensiunii arteriale nu este insotita de o suferinta care sa atraga atentia bolnavului, ceea ce o face periculoasa din prisma complicatiilor care pot sa apara. Alteori cresterea tensiunii arteriale se manifesta prin: respiratie anormala la un efort ce pana ieri putea fi facut cu usurinta; dureri de cap, mai ales in partea occipitala; ameteli; concentrare dificila; tulburari de vedere; zgomote in urechi, epistaxis (sangerare nazala). Din aceste motive este foarte util sa va monitorizati tensiunea arteriala periodic la recomandarile medicului specialist.

Ce se urmareste prin recuperarea hipertensiunii arteriale?
Scaderea tensiunii arteriale, ca si a riscului cardiovascular global, se poate realiza prin doua cai, care sunt la fel de importante: tratament medicamentos si modificarea stilului de viata (renuntarea la fumat, scadere ponderala, reducerea aportului de sare, imbunatatirea activitatii fizice). Exercitiile fizice adaptate este nevoie sa fie facute sub supravegherea unui personal specializat; acestea va pot ajuta sa aveti un control mult mai bun al tensiunii arteriale. In cazul in care greutatea dumneavoastra este mai mare decat normala si aveti hipertensiune arteriala va este recomandat sa faceti kinetoterapie, care are rolul de a va ajuta in ceea ce priveste scaderea in greutate, cresterea rezistentei la efort, un contol optim al tensiunii arteriale si imbunatatirea calitatii vietii.

In ce consta concret recuperarea hipertensiunii arteriale?
Ca principale obiective se pot lua in considerare cresterea capacitatii de efort, scaderea in greutate unde este cazul, reeducarea respiratiei dupa stabilirea contraindicatiilor, a patologiei associate si a stadiului bolii actuale. Conceptul de terapie combinata se refera la asocierea unor proceduri de recuperare medicala pentru un efect terapeutic foarte bun intr-o perioada de timp cat mai scurta. Principalele proceduri de tratament folosite la centrul nostru sunt kinetoterapia, masajul medical si fizioterapia. Pentru a incepe un tratament de recuperare medicala este necesara programarea pentru o sedinta de evaluare terapeutica, efectuata de catre fiziokinetoterapeut.

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?
Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?
Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

Ce spune fondatorul centrului despre sedinta de evaluare?

"Principalul nostru obiectiv, inca de la infiintarea acestui centru de recuperare medicala este obtinerea unui randament terapeutic cat mai ridicat. Sedinta de evaluare terapeutica ne-a ajutat foarte mult in indeplinirea acestui obiectiv deoarece ii creaza fiziokinetoterapeutului posibilitatea de a se familiariza cu cazul pacientului, de a studia cu atentie actele medicale, de a stabili cele mai importante obiective terapeutice si de a alcatui un plan de tratament suficient de complex pentru a obtine eficienta terapeutica asteptata. Consilierea pacientului este un alt beneficiu major al acestei sedinte deoarece acesta va sti care sunt pasii procesului de recuperare, va sti ce sa evite pe viitor si ce ii face bine. Sedinta de evaluare este primul pas in construirea relatiei atat de necesare pacient - specialist si constituie fundatia oricarui tratament de recuperare reusit." - Serban Dragos, fondator KinetikMed


Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara programarea telefonica pentru o sedinta de evaluare terapeutica efectuata de catre unul dintre fiziokinetoterapeutii nostri. In cadrul acestei sedinte se vor efectua toate testele neuromusculare si articulare specifice, vei beneficia de consiliere de specialitate si ti se va alcatui planul de tratament individualizat.

Programare sedinta evaluare Informatii sedinta evaluare