AfectiuniGenu varum genunchi reprezinta o deviatie a gambei spre interiorul axei membrului inferior, cu proeminenta genunchiului in afara, poarta denumirea populara de “picioare in paranteza”. Evolueaza spre o artroza genunchiului punand exces de presiune pe punctele supuse in mod normal unor presiuni scazute. Este o afectiune in care genunchii persoanei afectate sunt departati, in timp ce nivelul gleznelor si picioarelor sunt impreuna, atunci persoana se ridica. Acest tip de deformare fizica este considerata a fi normal in randul copiilor sub 18 ani. Conditia se poate agrava din cauza mersului pe jos excesiv. Care sunt cauzele frecvente ale genu varum genunchi?
In general, angularea mediala al tibiei si femurului sunt incluse in starea medicala. Rahitismul este cauza principala a acestei deformari fizice. Genu varum ramane persistent in urmatoarele conditii: daca el sau ea sufera de orice tulburare care limiteaza osificarea oaselor; in cazul in care copilul nu este alimentat corect. In unele cazuri, copiii sufera de probleme genu varum unilaterale din cauza tumorilor, problemelor osoase sau infectiilor. Cateva alte tulburari medicale posibile, care pot duce la aparitia genu varumului pacientului includ: nanism; boala lui Caffey; displazie Camptomelica; displazie osteofibroasa; osteomalacie; hemimelia fibulara; condroplastie metafizara, tip Schmid; osteogeneza imperfecta; osteoartrita; acondroplastie; boala Blount; deficit de vitamina C; Hypophosphatasia; sindromul Weismann-Netter-Stuhl; boala Paget a osului. Genu varum sunt evidente inca din adolescenta, cand un copil afectat sta sau incepe sa mearga. Simptomul principal al tulburarii este un model de mers pe jos incurcat. Picioarele in paranteza sunt destul de comune printre copii mici. Cu toate acestea, gradul de paranteza uneori alarmeaza parintii copiilor afectati si solicita asistenta medicala de recuperare. Prognosticul este considerat a fi foarte bun. In general, pacientii se confrunta cu orice problema in timpul de mersului pe jos. Cu toate acestea, in cazurile severe, pacientii experienteaza de multe ori disconfort in timp ce se deplaseaza.

Ce se urmareste prin recuperarea genu varum genunchi?
Obiectivele recuperarii in genu varum includ: corectarea pozitiei genunchilor "in varum"; tonifierea si scurtarea muschiilor laterali externi ai genunchiului; alungirea muschiilor interni ai coapselor si gambeilor; formarea reflexului de atitudine corect a genunchiului atat in stat cat si in mers; reeducarea echilibrului.

In ce consta concret recuperarea genu varum genunchi?
Pentru a incepe programul recuperator trebuie sa va faceti o programare telefonica initiala pentru o evaluare initiala. Evaluarea este facuta de catre un fizioterapeut care stabileste obiectivele programului de tratament, analizeaza starea in care sunteti, si elaboreaza programul de exercitii individuale. Veti primi toata consilierea de care aveti nevoie in cadrul acestei evaluari initiale si alte informatii importante despre recuperare. Tratamentul se axeaza pe terapia combinata ce aduce impreuna kinetoterapia, elactroterapia, laserterapia si masajul terapeutic. Toate aceste terapii sunt folosite in scopul cresteri randamentului recuperator si al eficientei acestuia. Kinetoterapia urmareste corectarea deficientei prin mobilizari; pozitionari; exercitii corective de tonifiere a musculaturii; exercitii cu rezistenta, active, izometrice, cu diferite aparate si tehnici. Electroterapia are efect de combatere a durerii, de stimulare si decontracturare musculara. Laserterapia actioneaza in profunzimea tesuturilor producand hiperemie locala si imbunatatind troficitatea. Masajul terapeutic este tonifiant, miorelaxant, calmant si un bun hiperemiant.

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?
Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?
Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

Ce spune fondatorul centrului despre sedinta de evaluare?

"Principalul nostru obiectiv, inca de la infiintarea acestui centru de recuperare medicala este obtinerea unui randament terapeutic cat mai ridicat. Sedinta de evaluare terapeutica ne-a ajutat foarte mult in indeplinirea acestui obiectiv deoarece ii creaza fiziokinetoterapeutului posibilitatea de a se familiariza cu cazul pacientului, de a studia cu atentie actele medicale, de a stabili cele mai importante obiective terapeutice si de a alcatui un plan de tratament suficient de complex pentru a obtine eficienta terapeutica asteptata. Consilierea pacientului este un alt beneficiu major al acestei sedinte deoarece acesta va sti care sunt pasii procesului de recuperare, va sti ce sa evite pe viitor si ce ii face bine. Sedinta de evaluare este primul pas in construirea relatiei atat de necesare pacient - specialist si constituie fundatia oricarui tratament de recuperare reusit." - Serban Dragos, fondator KinetikMed


Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara programarea telefonica pentru o sedinta de evaluare terapeutica efectuata de catre unul dintre fiziokinetoterapeutii nostri. In cadrul acestei sedinte se vor efectua toate testele neuromusculare si articulare specifice, vei beneficia de consiliere de specialitate si ti se va alcatui planul de tratament individualizat.

Programare sedinta evaluare Informatii sedinta evaluare