AfectiuniEpitrohleita sau "cotul jucatorului de golf", este o afectiune caracterizata prin durere pe partea interioara a cotului, pe epicondilul medial (importanta osoasa in zona interioara a capatului distal al humerusului) din cauza unei utilizari excesive sau a stresului repetitiv muscular. Care sunt cauzele frecvente ale epitrohleitei?
Epitrohleita este de sapte pana la zece ori mai putin frecventa decat epicondilita laterala sau "cotul de tenismenului". Ea apare de obicei intre a patra si a cincea decada de viata si afecteaza in principal membrul dominant indiferent de sex. Apare frecvent in anumite sporturi cum ar fi golf si tenis dar si la muncitori, tamplari sau functionari care isi utilizeaza in mod frecvent incheitura maini sau mana. Cauza epitrohleitei este o inflamatie a atasamentului muscular pe epicondilul medial al cotului. Este o varianta de tendinita. Durerea poate sa apara la nivelul insertiei musculare in osul cotului sau poate iradia in muschii antebratului si ocazional in incheietura mainii. Epitrohleita de obicei este asociata cu suprasolicitarea sau traumatismele directe asupra zonei. Durerea este mai mare dupa utilizare intensa sau repetitiva a membrelor si este agravata de activitatile care implica prinderea sau rotatia puternica a antebratului. Durerea la sportivi poate avea loc in faza de accelerare a lansarii, de exemplu, in timpul serviciului la tenis sau aruncarea sulitii. In unele cazuri, simptomele "cotului jucatorului de golf" se datoreaza inflamatiei. Intr-un prejudiciu acut, organismul este supus unui raspuns inflamator. Celule inflamatorii speciale se indreapta spre tesuturile vatamate pentru a ajuta vindecarea. Nu tot timpul epitrohleita este cauzata de inflamatie. Mai degraba, este o problema a celulelor tendonului. Medicii numesc aceasta conditie tendinita. In tendinita uzura este gandita pentru a duce la degenerarea tesutului. Un tendon degenerat are de obicei un aranjament anormal de fibre de colagen.

Ce se urmareste prin recuperarea epitrohleitei?
Obiectivele de recuperare in epitrohleita sunt: reducerea durerii; combaterea procesului inflamator; consolidarea muschiilor si a tendoanelor membrului afectat; corectarea pozitiilor vicioase; oprireaa activitatii care provoaca durerea; modificarea activitatii care agraveaza durerea; intinderea tesutului muscular.

In ce consta concret recuperarea epitrohleitei?
Noi intervenim in tratament cu terapia combinata. Aceasta consta in kinetoterapie, electroterapie, laserterapie si masaj terapeutic, astfel crestem randamentul recuperarii si scurtam perioada tratamentului. Kinetoterapia are ca scop reducerea inflamatiei si a durerii si se bazeaza pe exercitii de stretching, izometrie, active, active cu rezistenta, cu aparatura, mingi, crioterapie. Electroterapia urmareste decontracturarea musculara, reducerea inflamatiei si a durerii. Laserterpia actioneaza in profunzime si imbunatatind circulatia si sedand durerea. Se face masaj terapeutic decontracturant al musculaturii trohleare si masaj Ciryax. Toate acestea ajuta la ameliorarea simptomelor si la imbunatatirea fortei musculare cu scopul de a imbunatatii viata pacientului.

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?
Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?
Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

Ce spune fondatorul centrului despre sedinta de evaluare?

"Principalul nostru obiectiv, inca de la infiintarea acestui centru de recuperare medicala este obtinerea unui randament terapeutic cat mai ridicat. Sedinta de evaluare terapeutica ne-a ajutat foarte mult in indeplinirea acestui obiectiv deoarece ii creaza fiziokinetoterapeutului posibilitatea de a se familiariza cu cazul pacientului, de a studia cu atentie actele medicale, de a stabili cele mai importante obiective terapeutice si de a alcatui un plan de tratament suficient de complex pentru a obtine eficienta terapeutica asteptata. Consilierea pacientului este un alt beneficiu major al acestei sedinte deoarece acesta va sti care sunt pasii procesului de recuperare, va sti ce sa evite pe viitor si ce ii face bine. Sedinta de evaluare este primul pas in construirea relatiei atat de necesare pacient - specialist si constituie fundatia oricarui tratament de recuperare reusit." - Serban Dragos, fondator KinetikMed


Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara programarea telefonica pentru o sedinta de evaluare terapeutica efectuata de catre unul dintre fiziokinetoterapeutii nostri. In cadrul acestei sedinte se vor efectua toate testele neuromusculare si articulare specifice, vei beneficia de consiliere de specialitate si ti se va alcatui planul de tratament individualizat.

Programare sedinta evaluare Informatii sedinta evaluare