AfectiuniDorsalgia este o durere simtita in spate si care de obicei provine de la muschi, nervi, oase, articulatii sau alte structuri de la nivelul coloanei vertebrale dorsale. Coloana vertebrala dorsala se intinde de la umeri pana la talie, adica este regiunea caracterizata prin douasprezece vertebre dorsale pe care se articuleaza coastele. O iritatie sau orice problema a acestor structuri poate provoca dureri de spate mai mici sau durere care iradiaza sau face referire la alte parti ale corpului. Multe probleme ale spatelui provoaca spasme musculare, care nu par prea mult, dar pot provoca dureri severe si invaliditate. Care sunt cauzele frecvente ale dorsalgiei?
Dorsalgiile sunt extrem de comune dar simptomele si severitatea lor variaza foarte mult. O simpla contractura musculara a spatelui este suficienta pentru a cauza un disconfort major si chiar o vizita medicala la urgente. Pe cand o problema a discului intervertebral poate provoca un usor disconfort, intermitent. Anumite cauze ale durerii de spate au tendinta sa apara mai des la persoanele mai tinere decat la adulti. Spatele este o structura complexa formata din oase, muschi, nervi si articulatii. Acest lucru poate face de multe ori dificil de identificat cauza exacta a durerii. Cele mai multe cazuri de dorsalgii nu sunt cauzate de daune grave sau boala, ci de entorse minore, suprasolicitari, leziuni, sau un nerv compresat sau iritat. Dorsalgiile pot fi declansate de activitatile de zi cu zi la domiciliu sau la locul de munca, se pot dezvolta treptat, in timp. Posibile cauze ale durerilor de spate includ: pozitii incomode mentinute perioade lungi de timp; ridicarea, transportul, impingerea sau tragerea obiectelor grele; rasuciri bruste in scaun; suprasolicitare; intinderi musculare; osteoporoza. Dorsalgiile uneori se dezvolta dintr-o data fara nici un motiv aparent, de exemplu s-ar putea sa va treziti intr-o dimineata cu dureri de spate si nu stii ce a cauzat aceasta durere.

Ce se urmareste prin recuperarea dorsalgiei?
Obiectivele recuperarii dorsalgiilor sunt: ameliorarea durerii; relaxarea musculaturii contractate si asuplizarea trunchiului inferior; imbunatatirea stabilizarii coloanei dorsale, prin antrenarea musculaturii paravertebrale si a spatelui; imbunatatirea echilibrului si a proprioceptiei; corectarea pozitiilor vicioase; obtinerea relaxarii musculare.

In ce consta concret recuperarea dorsalgiei?
Tratamentul kinetic este adaptat nevoilor dumeavoastra, vizeaza relaxarea musculaturii spatelui prin aplicarea tehnicilor de facilitare neuroproprioceptiva in special hold-relax, cu rezistenta moderata; exercitii de remobilizare a colanei; exercitii la spalier; basculari ale bazinului; stretching; exercitii pentru tonifierea musculaturii spatelui, abdomenului si membrelor. Electroterapia si laserterapia actioneaza in profunzime, au efect de redurece a durerii si inflamatiei, vasculotrofic, hiperemiant. Masajul terapeutic actioneaza asupra sistemului muscular, osos, limfatic si circulator asupra pielii, articulatiilor si a ligamentelor. Se obtin efecte de tonifiere a pielii, de modelare a structurii fizice. La un nivel mai profund masajul actioneaza prin stimularea si armonizarea activitatii organelor interne. Imbinarea acestor terapii poarta numele de terapie combinata si ea maximizeaza rezultatele recuperarii in dorsalgii.

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?
Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?
Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

Ce spune fondatorul centrului despre sedinta de evaluare?

"Principalul nostru obiectiv, inca de la infiintarea acestui centru de recuperare medicala este obtinerea unui randament terapeutic cat mai ridicat. Sedinta de evaluare terapeutica ne-a ajutat foarte mult in indeplinirea acestui obiectiv deoarece ii creaza fiziokinetoterapeutului posibilitatea de a se familiariza cu cazul pacientului, de a studia cu atentie actele medicale, de a stabili cele mai importante obiective terapeutice si de a alcatui un plan de tratament suficient de complex pentru a obtine eficienta terapeutica asteptata. Consilierea pacientului este un alt beneficiu major al acestei sedinte deoarece acesta va sti care sunt pasii procesului de recuperare, va sti ce sa evite pe viitor si ce ii face bine. Sedinta de evaluare este primul pas in construirea relatiei atat de necesare pacient - specialist si constituie fundatia oricarui tratament de recuperare reusit." - Serban Dragos, fondator KinetikMed


Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara programarea telefonica pentru o sedinta de evaluare terapeutica efectuata de catre unul dintre fiziokinetoterapeutii nostri. In cadrul acestei sedinte se vor efectua toate testele neuromusculare si articulare specifice, vei beneficia de consiliere de specialitate si ti se va alcatui planul de tratament individualizat.

Programare sedinta evaluare Informatii sedinta evaluare