AfectiuniDislocarea de sold congenitala este deasemenea numita si displazie de dezvoltare a soldului. Apare atunci cand un copil se naste cu un sold instabil datorita formarii anormale a articulatiei soldului in timpul stadiilor incipiente de dezvoltare fetala. Aceasta afectiune include structurile osoase cum este acetabulum si femurul proximal, labrul, capsula si ale tesuturi moi. Displazia de sold poate fi traumatica sau congenitala. Displazia congenitala de sold apare in momentul intreruperii relatiei normale dintre acetabulum si capul femural. Fara a fi contact intre aceste suprafete nici una nu se va dezvolta normal. Care sunt cauzele frecvente ale displaziei congenitale de sold?
Primele sase saptamani din viata bebelusului sunt vitale pentru dezvoltarea articulatiei deoarece acetabulum are suprafete de oase mici si continut mare cartilaginos, iar partea capului femural acoperit de acetabulum este mic. Cauzele care pot provoca aparitia modificarilor specifice displaziei congenitale de sold sunt: istoricul familial al bolii; evidentierea pozitiei fatului la nastere sau in uter; nivelul scazut de lichid amniotic din uter. Un bebelus sau un copil cu aceasta afectiune poate prezenta urmatoarele simptome: mai multe pliuri decat normal la nivelul coapsei; un membru inferior mai scurt decat celalalt; mobilitate scazuta; alte deformari fizice mai ales la nivelul talpii. Este mai frecventa la fete, cu toate acestea orice copil se poate naste cu aceasta conditie. Se poate ca simptomele displaziei congenitele de sold sa lipseasca, dar in cazul in care simptomele sunt prezente pot include: lingimi diferite ale membrelor inferioare sau picior rotit spre exterior; amplitudine de miscare limitata; intarzierea dezvoltarii motorii (asezat, mers in patru labe, mers); faldurile de pe picioare si fese sunt inegale atunci cand picioarele sunt extinse si examinate indeaproape.

Ce se urmareste prin recuperarea displaziei congenitale de sold?
Obiectivele recuperarii in displazia congenitala de sold sunt urmatoarele: dezobisnuirea de pozitia dinaintea corectarii ortopedice; cresterea mobilitatii articulatiilor membrelor inferioare; tonifierea muschilor spatelui si ai trunchiului; tonifierea muschiilor membrelor inferioare pentru a obtine cresterea stabilitati de la nivelul articulatiilor coxofemurale; reeducarea mersului; recuperarea intarzierii in dezvoltarea motorie.

In ce consta concret recuperarea displaziei congenitale de sold?
Tratamentul kinetoterapeutic consta in exercitii de refacere a stabilitatii, abilitatii si miscarii controlate; exercitii active, izometrice; exercitii de relaxare a muschiilor cvadricepsi si adductori; exercitii de remobilizare a coloanei vertebrale lombare; basculari ale bazinului; stretching. Electroterapia este renumita pentru efectele sale de reducere a durerii, a inflamatiei, de imbunatatire a circulatiei sanguine si mai ales de stimulare a musculaturii slabite. Masajul terapeutic actioneaza local asupra durerilor de tip nevralgic, musculare si articulare, efecte favorabile asupra starii generale de imbunatatire a somnului, indepartare a oboselii musculare. Toate aceste terapii se strang sub numele de terapie combinata renumita pentru efectele sale benefice.

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?
Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?
Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

Ce spune fondatorul centrului despre sedinta de evaluare?

"Principalul nostru obiectiv, inca de la infiintarea acestui centru de recuperare medicala este obtinerea unui randament terapeutic cat mai ridicat. Sedinta de evaluare terapeutica ne-a ajutat foarte mult in indeplinirea acestui obiectiv deoarece ii creaza fiziokinetoterapeutului posibilitatea de a se familiariza cu cazul pacientului, de a studia cu atentie actele medicale, de a stabili cele mai importante obiective terapeutice si de a alcatui un plan de tratament suficient de complex pentru a obtine eficienta terapeutica asteptata. Consilierea pacientului este un alt beneficiu major al acestei sedinte deoarece acesta va sti care sunt pasii procesului de recuperare, va sti ce sa evite pe viitor si ce ii face bine. Sedinta de evaluare este primul pas in construirea relatiei atat de necesare pacient - specialist si constituie fundatia oricarui tratament de recuperare reusit." - Serban Dragos, fondator KinetikMed


Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara programarea telefonica pentru o sedinta de evaluare terapeutica efectuata de catre unul dintre fiziokinetoterapeutii nostri. In cadrul acestei sedinte se vor efectua toate testele neuromusculare si articulare specifice, vei beneficia de consiliere de specialitate si ti se va alcatui planul de tratament individualizat.

Programare sedinta evaluare Informatii sedinta evaluare