AfectiuniContractura musculara reprezinta scurtarea dureroasa a fibrelor musculare fara asociere cu depolarizarea membranei musculare. Aceasta este considerata un exces al tonusului muscular prin mentinerea unei tensiuni intramusculare peste limitele sale fiziologice. Care sunt cauzele frecvente ale contracturii musculare?
Tensiunea intramusculara permanenta preseaza vasele si capilarele intramusculare determinand o deficienta circulatorie intramusculara, ceea ce provoaca o slaba oxigenare a muschiului. Acumularea dioxidului de carbon in muschi provoaca durere. Contractura musculara poate fi prezenta la nivelul unei grupe musculare, la nivelul unui muschi sau la nivelul unei parti dintr-un muschi. Contractura musculara reprezinta un cerc vicios care daca nu este rupt ajunge sa determine cresterea presinii pe diverse articulatii cu modificari ale posturii.

Ce se urmareste prin recuperarea contracturii musculare?
Principalele obiective in ceea ce priveste contractura musculara sunt diminuarea durerii, imbunatatirea circulatiei locale, relaxarea musculaturii contracturate prin fizioterapie, kinetoterapie si masaj medical, imbunatatirea mobilitatii articulare si corectare posturala prin kinetoterapie.

In ce consta concret recuperarea contracturii musculare?
Pentru a creste eficienta terapeutica se foloseste conceptul de terapie combinata, care presupune folosirea mai multor proceduri de tratament in paralel. Fiecare procedura actioneaza diferit iar asocierea lor creste semnificativ beneficiile pentru pacient intr-o perioada de timp mai scurta. In tratamentul de recuperare medicala al contracturilor musculare sunt folosite ca proceduri principale de tratament fizioterapia care include electroterapia, kinetoterapia prin care se folosesc tehnici specifice de stretching, facilitare neuroproprioceptiva, mobilizari active, exercitii pentru mentinerea si constientizarea posturii corecte si masajul medical, cu scopul de a creste fluxul sangvin si de a scadea tonusul musculaturii contacturate.

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?
Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?
Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

Ce spune fondatorul centrului despre sedinta de evaluare?

"Principalul nostru obiectiv, inca de la infiintarea acestui centru de recuperare medicala este obtinerea unui randament terapeutic cat mai ridicat. Sedinta de evaluare terapeutica ne-a ajutat foarte mult in indeplinirea acestui obiectiv deoarece ii creaza fiziokinetoterapeutului posibilitatea de a se familiariza cu cazul pacientului, de a studia cu atentie actele medicale, de a stabili cele mai importante obiective terapeutice si de a alcatui un plan de tratament suficient de complex pentru a obtine eficienta terapeutica asteptata. Consilierea pacientului este un alt beneficiu major al acestei sedinte deoarece acesta va sti care sunt pasii procesului de recuperare, va sti ce sa evite pe viitor si ce ii face bine. Sedinta de evaluare este primul pas in construirea relatiei atat de necesare pacient - specialist si constituie fundatia oricarui tratament de recuperare reusit." - Serban Dragos, fondator KinetikMed


Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara programarea telefonica pentru o sedinta de evaluare terapeutica efectuata de catre unul dintre fiziokinetoterapeutii nostri. In cadrul acestei sedinte se vor efectua toate testele neuromusculare si articulare specifice, vei beneficia de consiliere de specialitate si ti se va alcatui planul de tratament individualizat.

Programare sedinta evaluare Informatii sedinta evaluare