AfectiuniCifoscolioza descrie o curbura anormala a coloanei vertebrale atat in plan frontal cat si in plan sagital. Este o combinatie de cifoza si scolioza. Cifoscolioza este o tulburare musculo-scheletica care cauzeaza hipoventilatie cronica a plamanilor si poate fi una dintre cauzele majore ale hipertensiunii pulmonare. Acestea pot fi, deasemenea, observate in siringomelie, ataxie Friedreich si distrofie musculara Duchenne datorita slabirii asimetrice a muschilor paravertebrali. Care sunt cauzele frecvente ale cifoscoliozei?
Urmatoarele conditii medicale sunt unele dintre posibilele cauze ale cifoscoliozei: osteoartrita; osteoporoza; tuberculoza; posturi gresite; colaps vertebral; malformatie congenitala; anchiloza; tuberculoza vertebrala; spina bifida. Boala usoara este, de obicei nedureroasa, dar, asa cum deformatia creste, va creste de obicei si durerea. Scolioza la copii sau adolescenti este adesea detectata la screening-ul de rutina. Cu cat e mai tanar copilul si cu cat curbura este mai mare, cu atat mai rau este prognosticul. Maturitate scheletului este importanta, deoarece cifoscolioza poate progresa in timpul cresterii scheletului.

Odata ce o deformatie s-a dovedit a fi progresiva, interventia chirurgicala va fi probabil necesara, deoarece un tratament ortopedic este mai putin eficient in astfel de cazuri. Cele doua curburi se agraveaza reciproc. Cifoza acutizeaza curbura scoliotica, in special prin cresterea gibozitatii costale. Scolioza inrautateste cifoza prin asimetria functionala a muschilor spatelui. Perioada in care se observa cel mai bine cifoscolioza este perioada pubertara, si se acutizeaza catre adolescenta, daca nu este observata la timp. Simptomele raportate de pacientii cu cifoscolioza includ: stare de neliniste, anxietate; insomnie; oboseala; stare depresiva; durere.

Ce se urmareste prin tratamentul cifoscoliozei?
Obiectivele recuperarii cifoscoliozei sunt urmatoarele: reducerea durerilor; ameliorarea simptomelor; reducerea contracturilor musculaturii paravertebrale si a spatelui; reeducare respiratorie; tonifierea musculaturii paravertebrale, a spatelui si gatului; cresterea mobilitatii articulare; relaxarea contracturii musculaturii paravertebrale si a spatelui; constientizarea si corectarea pozitiilor coloanei vertebrale; asuplizare cervicala.

In ce consta concret tratamentul cifoscoliozei?
Inceperea tratamentului de recuperare a cifoscoliozei presupune o programare telefonica initiala la cabinetul de kinetoterapie in vederea unei evaluari initiale facute de catre un fizioterapeut specializat. Acesta evaluaeza starea in care va aflati, stabileste obiectivele programului recuperator si alcatuieste programul individual de tratament pe baza acestor obiective. Recuperarea se axeaza pe terapia combinata pentru ca doar astfel obtinem un randament mai bun si ameliorarea simptomelor. Kinetoterapia urmareste corectarea si mentinerea functiei afectate prin exercitii de stretching, metoda Mezieres, posturari, tractiuni, exercitii active, active cu rezistenta; cu mingi, bastoane, la spalier si altele. Electroterapia are efect decontracturant si stimulator al musculaturii, calmant si antiinflamator. Laserterapia are efect sedativ si grabeste refacerea tesuturilor, masajul teraputic este tonifiant, relaxant, calmant si hiperemiant. Toate aceste proceduri aduc un plus recuperarii cifoscoliozei, deci au o eficienta mai mare.

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?
Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?
Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

Ce spune fondatorul centrului despre sedinta de evaluare?

"Principalul nostru obiectiv, inca de la infiintarea acestui centru de recuperare medicala este obtinerea unui randament terapeutic cat mai ridicat. Sedinta de evaluare terapeutica ne-a ajutat foarte mult in indeplinirea acestui obiectiv deoarece ii creaza fiziokinetoterapeutului posibilitatea de a se familiariza cu cazul pacientului, de a studia cu atentie actele medicale, de a stabili cele mai importante obiective terapeutice si de a alcatui un plan de tratament suficient de complex pentru a obtine eficienta terapeutica asteptata. Consilierea pacientului este un alt beneficiu major al acestei sedinte deoarece acesta va sti care sunt pasii procesului de recuperare, va sti ce sa evite pe viitor si ce ii face bine. Sedinta de evaluare este primul pas in construirea relatiei atat de necesare pacient - specialist si constituie fundatia oricarui tratament de recuperare reusit." - Serban Dragos, fondator KinetikMed


Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara programarea telefonica pentru o sedinta de evaluare terapeutica efectuata de catre unul dintre fiziokinetoterapeutii nostri. In cadrul acestei sedinte se vor efectua toate testele neuromusculare si articulare specifice, vei beneficia de consiliere de specialitate si ti se va alcatui planul de tratament individualizat.

Programare sedinta evaluare Informatii sedinta evaluare