AfectiuniCervicalgia reprezinta cel mai frecvent tip de durere, dupa durerea lombara si cefaleea. Este cea mai comuna sursa de durere a gatului care poate fi usoar de tratat. Durerea cervicala se dezvolta in urma unei leziuni a muschiilor stabilizatori dinamici sau statici precum si ai structurilor ligamentare ale gatului. Care sunt cauzele frecvente ale cervicalgiei?
Cervicalgia poate fi cauzata de tensiune musculara excesiva sau intindere, de oboseala musculara sau suprasolicitare. Coloana cervicala este cel mai mobil segment al coloanei vertebrale, permite miscari ample de flexie anterioara si laterala, extensie si rotatie. Are rol important in orientarea capului si a privirii dar si in relflexele de echilibru. Are numeroase structuri sensibile la durere ca: osul vertebral, ligamentele, articulatiile intervertebrale, capsula articulara, discul intervertebral si muschii cervicali. Cauzele aparitiei durerii pot fi: suprasolicitari mecanice, infectii, tumori vertebrale. Dar cele mai frecvente sunt: lezarea structurilor nonneurale, ce produce durerea de suprasolicitare; compresia nervoasa, cauza durerii radiculare si degenerarea articulara. Durerea de suprasolicitare este cea mai frecventa dintre toate, se poate produce datorita unui traumatism sau se poate dezvolta datorita unor suprasolicitari fizice, pozitii gresite, incordare psihica, vreme rece. Datorita cervicalgiei apare limitarea mobilitatii coloanei cervicale facand dificile si dureroase unele activitati de zi cu zi. Durerea afecteaza somnul si este insotita de ameteala, greata si cefalee, poate iradia spre zona occipitala si umeri. Durerea incepe initial in muschii si ligamente si in cazul in care devine de lunga durata, incepe sa vina din discurile intervertebrale si nervii de la nivelul gatului. Alte boli care pot mima cervicalgia includ: hernia de disc; nevralgia occipitala; osteoartrita; fracturile; traumatisme ale tesuturilor moi sau osoase; spondiloartropatii; anomalii articulare temporomandibulare cu trimitere la gat; tumori; torticolis.

Ce se urmareste prin recuperarea cervicalgiei?
Obiectivele tratamentului de recuperare in cervicalgie sunt: ameliorarea si reducerea durerii; imbunatatirea stabilizarii coloanei cervicale, prin antrenarea musculaturii gatului; imbunatatirea echilibrului si a proprioceptiei; corectarea pozitiilor vicioase; obtinerea relaxarii musculare.

In ce consta concret recuperarea cervicalgiei?
Planul de tratament este bazat pe terapia combinata adica pe kinetoterapie, laserterapie, electroterapie si masaj terapeutic. Laserterapia actioneaza in profunzime imbunatatind hranirea tesuturilor si circulatia sanguinalocala. Electroterapia are efect decontracturant este un bun antiinflamator si reduce durerea ceea ce ne ajuta mult in cervicalgie. Masajul terapeutic aduce o stare de bine generala si locala, reduce durerea si imbunatateste circulatia. Kinetoterapia este baza cea mai importanta in recuperare deoarece fara miscare am fi ca si morti. Se fac mobilizari, tractiuni, manipulari, exercitii active, active cu rezistenta, izometrice, stretching. Imbinand toate aceste terapii obtinem rezultate maximale in tratarea cervicalgiei si pe o perioada lunga de timp.

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?
Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?
Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

Ce spune fondatorul centrului despre sedinta de evaluare?

"Principalul nostru obiectiv, inca de la infiintarea acestui centru de recuperare medicala este obtinerea unui randament terapeutic cat mai ridicat. Sedinta de evaluare terapeutica ne-a ajutat foarte mult in indeplinirea acestui obiectiv deoarece ii creaza fiziokinetoterapeutului posibilitatea de a se familiariza cu cazul pacientului, de a studia cu atentie actele medicale, de a stabili cele mai importante obiective terapeutice si de a alcatui un plan de tratament suficient de complex pentru a obtine eficienta terapeutica asteptata. Consilierea pacientului este un alt beneficiu major al acestei sedinte deoarece acesta va sti care sunt pasii procesului de recuperare, va sti ce sa evite pe viitor si ce ii face bine. Sedinta de evaluare este primul pas in construirea relatiei atat de necesare pacient - specialist si constituie fundatia oricarui tratament de recuperare reusit." - Serban Dragos, fondator KinetikMed


Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara programarea telefonica pentru o sedinta de evaluare terapeutica efectuata de catre unul dintre fiziokinetoterapeutii nostri. In cadrul acestei sedinte se vor efectua toate testele neuromusculare si articulare specifice, vei beneficia de consiliere de specialitate si ti se va alcatui planul de tratament individualizat.

Programare sedinta evaluare Informatii sedinta evaluare