AfectiuniAplatizarea lordozei lombare este o complicatie, o tulburare posturala, cauzata in principal de pierderea lordozei normale lombare. Acest lucru duce la inclinatia inainte a trunchiului, dureri de spate si incapacitatea de a sta in picioare fara indoirea genunchilor. Care sunt cauzele frecvente ale aplatizarii lordozei lombare?
Sindromul de spate plat este o stare anormala, in care coloana vertebrala pierde curbura normala, iar spatele devine plat (zona lombara). Coloana vertebrala devine dezechilibrata, iar pacientul se apleaca de trunchi inainte. Pacientii cu sindrom de aplatizare lombara au de obicei probleme cu statul in picioare sau au dureri de spate sau picioare in curs de desfasurare. Acest dezechilibru poate duce la oboseala musculara si dureri. Simptomele de obicei se agraveaza ziua la mers, cu cat merge mai mult si sta in picioare, cu atat se apleaca mai tare de de spate si indoaie genunchii. Severitatea simptomelor depinde de obicei de gradul de aplatizare a curburii prezente si de dificultati existente. Este un sindrom si prin urmare reprezinta un spectru de factori cauzatori si agravanti. Factorii care au fost identificate includ: pierderea lordozei lombare; cifoza toracolombara; pseudartroza cu pierderea de corectie in plan sagital; hipercifoza toracica fixa; contracturi de flexie a soldului. In mod evident, cel mai important factor cauzal pentru sindromul responsabil de spate plat este pierderea lordozei lombare. Cei mai multi pacienti se plang de dureri de spate. De obicei durerea este in partea superioara a spatelui si este descrisa ca o durere de tip oboseala. Secundara eforturilor de hiperextensie a coloanei vertebrale toracice, in scopul de a sta in picioare. Pacientii vor hiperextinde adesea coloana cervicala pentru a vedea drept inainte. Acest lucru poate duce la oboseala musculara si la dureri in regiunea cervicala. Evolutia aplatizarii lordozei lombare poate da afectiuni neurologice, pseudartroza si pierderi ale corectiei lordozei lombare.

Ce se urmareste prin recuperarea aplatizarii lordozei lombare?
Principalele obiective terapeutice de care se tine cont in recuperarea aplatizarii lordozei lombare sunt: reducerea durerilor resimtite la nivelul spatelui prin corectarea posturilor vicioase care pot accentua afectiunea; asuplizarea coloanei vertebrale prin tonifierea musculaturii paravertebrale; tonifierea musculaturii abdominale si fesiere (muschiul iliopsoas, patratul lombat); eliminarea contracturilor de la nivelul musculaturii paravertebrale, a spatelui si gatului; relaxarea musculaturii implicate in contractura; refacerea mobilitati articulatiilor intervertebrale; stabilizarea coloanei vertebrale si corectarea curburilor patologice.

In ce consta concret recuperarea aplatizarii lordozei lombare?
Terapia combinata vine in intampinarea recuperarii deoarece are rezultate net superioare formelor clasice de tratament. Daca asociem terapia prin miscare cu electroterapia care are efact antalgic, antiinflamator, sedativ cu laserul terapeutic care este un bun antiinflamator si vasculotrofic si cu masajul terapeutic atunci obtinem un randament terapeutic care creste considerabil ca urmare a efectelor benefice aduse. Kinetoterapia vizeaza exercitii de relaxare musculara, decontracturare, crestere a fortei si rezistentei musculaturii slabite, stretching, exercitii la scripete, etc.. Fiecare procedura actioneaza in mod diferit asupra simptomelor ceea ce duce la imbunatatiri semnificative ale sanatatii. Cu toate acestea, din moment ce coloana vertebrala este responsabila pentru o mare parte a miscarii si flexibilitatii, este important sa se mentina sanatoasa.

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?
Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?
Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

Ce spune fondatorul centrului despre sedinta de evaluare?

"Principalul nostru obiectiv, inca de la infiintarea acestui centru de recuperare medicala este obtinerea unui randament terapeutic cat mai ridicat. Sedinta de evaluare terapeutica ne-a ajutat foarte mult in indeplinirea acestui obiectiv deoarece ii creaza fiziokinetoterapeutului posibilitatea de a se familiariza cu cazul pacientului, de a studia cu atentie actele medicale, de a stabili cele mai importante obiective terapeutice si de a alcatui un plan de tratament suficient de complex pentru a obtine eficienta terapeutica asteptata. Consilierea pacientului este un alt beneficiu major al acestei sedinte deoarece acesta va sti care sunt pasii procesului de recuperare, va sti ce sa evite pe viitor si ce ii face bine. Sedinta de evaluare este primul pas in construirea relatiei atat de necesare pacient - specialist si constituie fundatia oricarui tratament de recuperare reusit." - Serban Dragos, fondator KinetikMed


Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara programarea telefonica pentru o sedinta de evaluare terapeutica efectuata de catre unul dintre fiziokinetoterapeutii nostri. In cadrul acestei sedinte se vor efectua toate testele neuromusculare si articulare specifice, vei beneficia de consiliere de specialitate si ti se va alcatui planul de tratament individualizat.

Programare sedinta evaluare Informatii sedinta evaluare