AfectiuniAccidentul vascular cerebral apare atunci cand un vas de sange (o artera) care furnizeaza sange la nivelul unei zone a creierului se sparge sau este blocat de un cheag sangvin. Un accident vascular cerebral sau un "atac cerebral" se poate intampla oricui si in orice moment. Acesta apare atunci cand fluxul de sange intr-o zona a creierului este taiat. Cand se intampla acest lucru celulele creierului sunt lipsite de oxigen si incep sa moara. Cand celulele creierului mor in timpul unui accident vascular cerebral, abilitatile controlate de acea zona a creierului cum ar fi memoria si controlul muscular sunt pierdute. Care sunt cauzele frecvente ale accidentului vascular?
Accidentele vasculare cerebrale sunt de doua tipuri. Primul tip este reprezentat de accidentul vascular cerebral ischemic si este cauzat de un cheag de sange care blocheaza circulatia sangvina a creierului. Al foilea tip este reprezentat de accidentul vascular cerebral hemoragic cauzat de o sangerare in interiorul creierului (numita hemoragie intracerebrala) sau in spatiul din jurul creierului (numita hemoragie subarahnoidiana). Cauzele accidentului vascular cerebral ischemic sunt urmatoarele: infarct miocardic, ateroscleroza (rigidizarea peretilor arterelor), fibrilatie atriala sau artimii cardiace, defect cardiac congenital, infectia valvelor cardiace (endocardita), tulburari de coagubilitate, inflamatia vaselor sangvine. Cauze ale accidentului vascular cerebral hemoragic sunt: angiopatia amiloidica cerebrala (tulburare degenerativa a vaselor sangvine), leziuni ale capului sau gatului, iradierea terapeutica in cazul cancerului la gat sau creier, hemofilie, inflamatia vaselor de sange. Factorii de risc ai accidentului vascular care pot fi controlati sunt: tensiunea arteriala crescuta (hipertensiunea), diabetul zaharat, nivelul crescut de colesterol din sange care poate duce la infarct miocardic, fumatul, sedentarismul, afectiuni ale arterelor coronare, obezitatea, consumul crescut de alcool si droguri, folosirea de anticonceptionale. Factorii de risc ai accidentului cerebral ce nu pot fi controlati sunt: varsta, sexul, rasa, istoricul familial si prezenta de alte accidente vasculare. Prognosticul sanselor de recuperare depinde atat de severitatea AVC, cat si de portiunea de creier afectata.

Ce se urmareste prin recuperarea accidentului vascular?
Persoanele care intra in stare de coma imediat dupa un accident vascular cerebral au cea mai mica sansa de vindecare completa. Cu cat se pastreaza mai multe abilitati fizice imediat dupa un accident vascular cerebral, cu atat sunt mai multe sanse ca pacientul sa fie independent dupa externarea din spital. Obiective urmarite in recuperarea accidentului vascular cerebral: prevenirea contracturilor musculare, redobandirea tonusului muscular, reducerea spasticitaii, cresterea fortei si rezistentei musculare, preventia unui nou accident vascular cerebral si a complicatiilor secundare, reeducarea controlului, coordonari si echilibrului, redobandirea abilitatilor de autoingrijire, evitarea deconditionarii datorate imobilizarii prelungite.

In ce consta concret recuperarea accidentului vascular?
Kinetoterapia ajuta bolnavii sa isi poata refolosi membrele care au un deficit de forta sau au suferit de paralizii, folosind exercitii de crestere a fortei musculare. Se fac exercitii de prevenire a contracturilor, folosim terapia de constrangere la miscare pentru membrele cu forta mai mica, exercitii ideomotoare; tehnici de facilitare neuroproprioceptiva, exercitii pe placa de echilibru, etc. Electroterapia pentru stimulare musculara, masajul ajuta la imbunatatirea circulatie, destreseaza, previne contracturile. Noi abordam tratamentul de recuperare in accidentul vascular cerebral prin intermediul terapiei combinate (kinetoterapie, electroterapie, masaj terapeutic). Tratamentul facut cu ajutorul terapiei combinate da un randament mai bun recuperarii si aduce satisfactie pacientilor.

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?
Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?
Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

Ce spune fondatorul centrului despre sedinta de evaluare?

"Principalul nostru obiectiv, inca de la infiintarea acestui centru de recuperare medicala este obtinerea unui randament terapeutic cat mai ridicat. Sedinta de evaluare terapeutica ne-a ajutat foarte mult in indeplinirea acestui obiectiv deoarece ii creaza fiziokinetoterapeutului posibilitatea de a se familiariza cu cazul pacientului, de a studia cu atentie actele medicale, de a stabili cele mai importante obiective terapeutice si de a alcatui un plan de tratament suficient de complex pentru a obtine eficienta terapeutica asteptata. Consilierea pacientului este un alt beneficiu major al acestei sedinte deoarece acesta va sti care sunt pasii procesului de recuperare, va sti ce sa evite pe viitor si ce ii face bine. Sedinta de evaluare este primul pas in construirea relatiei atat de necesare pacient - specialist si constituie fundatia oricarui tratament de recuperare reusit." - Serban Dragos, fondator KinetikMed


Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara programarea telefonica pentru o sedinta de evaluare terapeutica efectuata de catre unul dintre fiziokinetoterapeutii nostri. In cadrul acestei sedinte se vor efectua toate testele neuromusculare si articulare specifice, vei beneficia de consiliere de specialitate si ti se va alcatui planul de tratament individualizat.

Programare sedinta evaluare Informatii sedinta evaluare