BlogVorbim in fiecare zi cu zeci de pacienti care au ales centrul nostru pentru a se trata. Prin prisma experientei noastre ca si fiziokinetoterapeuti am observat de-a lungul timpului unele abordari ale pacientilor pe care le consideram nepotrivite. Am decis sa scriem acest articol pentru a ne exprima punctul de vedere ca si specialisti in speranta ca aceste informatii vor fi de folos. Vei gasi in continuare cele mai frecvente greseli pe care le fac pacientii atunci cand vor sa se recupereze.

1. Aleg variantele usoare cu efecte de scurta durata

Am intalnit multi pacienti, cu hernie de disc de exemplu, care ne cer sa-i tratam printr-o sedinta de masaj. Insa la baza recuperarii herniei de disc sta kinetoterapia, nicidecum masajul. Masajul este doar un adjuvant, ajuta dar in nici un caz nu rezolva problema. Iar pe de alta parte, acesta afectiune nu poate fi tratata intr-o sedinta. Incercam sa le explicam pacientilor intregul proces care sta la baza unei recuperari complete si de multe ori acestia aleg sa ne urmeze sfaturile. Alteori insa, raman la modul lor de abordare si aleg scurtaturi, fara a obtine insa rezultatele pe care si le doresc.

2. Aleg cabinetul doar in functie de pret

O alta greseala frecventa este alegerea cabinetului in functie de pret. Da, pretul este important insa raportul calitate/pret este cel care conteaza cu adevarat. Pentru o recuperare eficienta este foarte importanta pregatirea terapeutilor, protocoalele medicale urmate, aparatura folosita, spatiul disponibil, consilierea de specialitate, timpul alocat sedintelor de tratament si multe altele. De cele mai multe ori aceste aspecte fac diferenta dintre o recuperare reusita si o recuperare incompleta, care recidiveaza si te obliga sa o iei de la capat. In multe situatii, o recuperare completa, la un centru care face performanta in domeniu, nu este cu mult mai scumpa decat la un centru mediocru.

3. Nu iau in serios procesul de recuperare

Procesul de recuperare medicala este mai complex decat pare la prima vedere. O persoaana care nu este in domeniu ar putea crede ca recuperarea consta in niste exercitii standard, care pot fi luate de pe internet si care trebuiesc repetate de un numar suficient de ori. In realitate lucrurile nu stau chiar asa. Chiar daca vorbim de aceeasi patologie, unele exercitii care sunt benefice pentru un pacieent sunt contraindicate altuia datorita unor particularitati ale pacientului sau datorita stadiului la care se afla afectiunea. De asemenea trebuie respectata o ordine a obiectivelor terapeutice. Nu putem recupera forta sau stabilitatea inainte de a recupera mobilitatea. O recuperare completa inseamna indeplinirea a multor obiective terapeutice, intr-o anumita ordine: recuperarea mobilitatii, recuperarea fortei, recuperarea coordonarii, recuperarea echilibrului, recuperarea stabilitatii, ameliorarea durerii, ameliorarea inflamatiei, imbunatatirea posturii, si altele. Din pacate, exista pacienti care nu iau in serios acest proces, care sar peste etape sau sedinte de tratament. Si in acesta situatie, recuperarea este incompleta iar rezultatele lasa de dorit.

Speram ca ai gasit informatii utile in articol. Daca vrei sa incepi un program de recuperare la centrul nostru, programeaza-te pentru o sedinta de evaluare terapeutica. Unul dintre colegii nostri te va contacta in cel mai scurt timp pentru a stabili toate detaliile. Multa sanatate iti dorim :)

Programare sedinta evaluare terapeutica


Blog recuperare medicala